U nedjelju, 4. veljače 2018. u Društvenom domu u Kladarama u organizaciji udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare, promovirana je knjiga "STARINSKA BAKINA KUHARICA", za koju su skupile recepte, odgovarajuće fotografije i uredile  knjigu Ivka Mađar i predsjednica udruge Majda Kodžaga.

Donatori knjige bili su Općina Pitomača, Virovitičko podravska županija, "Flora VTC" Virovitica i Slatinska banka. Izdavač i nakladnik knjige su Čuvarice kulturne baštine Kladare. Lekturu i korekturu napravio je Josip Kosnica. Fotografije za knjigu koristile su iz vlastitog arhiva i Foto Begović. Oblikovanje i tisak povjereni su firmi Ideya Pitomača.

Na promociji, knjigu je predstavila Majda Kodžaga. Predgovor iz knjige pročitala je Lana Živko. Na promociji pročitano je nekoliko starih recepata iz knjige. Članice udruge napravile su prezentaciju ruljenja kukuruza i istovremenu mljevenja u brašno na starinskom stroju, kojeg rijetko tko ima i vrlo se rijetko može vidjeti. Svi recepti iz knjige bili su realizirani i kao gotovi uzorci raznovrsnih jela i kolača predočeni na uvid i degustaciji prisutnoj publici, koja je do posljednjeg mjesta ispunila "kladarsku salu". Na promociju knjige odazvao se i načelnik općine Pitomača Željko Grgačić, sa svojim suradnicima. Brojni predstavnici županije Virovitičko-podravske, ali i mnogo udruga iz županije Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-Bilogorske.  Nekoliko malih djevojčica igralo se kocenjem od kukuruza i pravilo kućice i bunare, onako kako su se nekad djece igrala. Svoje eseje na temu knjige čitale su Karla i Lora Mađar, a za kraj djevojčica Nikolina Smrček, uz klavirsku pratnju svoje tete Marije Ane Sobota, efektno je otpjevala lijepu crkvenu pjesmicu Isus ljubi nas.

Manifestaciju je posjetila i snimila TV ekipa Plave Televizije, županijski novinari i drugi mediji. Ovo je već druga knjiga u izdanju Ivke Mađar. Zaželimo joj mnogo zdravlja i još puno knjiga, jer njoj uz veliku zbirku starih predmeta, materijala za knjige ne nedostaje.

Tekst: Barica Mihoković
Foto: Barica Mihoković i Foto Begović. 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

POLJOPRIVREDNICIMA NA RASPOLAGANJU ...

Agencija za plaćanja u ...

PRVENSTVO ŠSD SREDNJIH ŠKOLA U ...

U srijedu 14. velajče 2018. ...

Općini Pitomača odobreno ...

Ministarstvo regionalnog razvoja i ...

Izdana građevinska dozvola za ...

Upravni odjel za prostorno ...

DVD Otrovanec održalo 88. godišnju ...

U subotu 10. veljače 2018. godine, ...

Godišnja izvještajna skupština ...

U subotu 3. veljače 2018. godine,  ...

PROGRAM - Vidovo 2014.

Dani pjesme, kruha i vina PITOMAČA ...

Foto: Srijeda - Drava doseže ...

U srijedu poslijepodne, Drava je u ...

Obnovljena je crkva sv.Vida

Vjernici u Pitomači dočekali su ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Zavirite u novu Srednju školu ...

Prvi dan škole u novoj Srednjoj ...

Počela je nastava i za ...

"Veliki skok" okupio 500-tinjak ...

Na izletištu kod dravskog mosta ...