U subotu 3. ožujka 2018. godine održana je redovna godišnja skupština Vatrogasne zajednice Općine  Pitomača u Zlatnom klasu u Otrovancu. Skupštinu je otvorio predsjednik Željko Palković. Pozdravio je brojne goste i istakao načelnika Općine Pitomača Željka Grgačića, delegata iz županije Virovitičko-podravske Marijana Moslavca, iz VZO Špišić Bukovice gospodina Pokupića i Komara. Ispred VZO Kalinovac, Vucikuja Branka, ispred VZ grada Đurđevca Roberta i Danijelu Bajsar, medije i sve prisutne delegate Skupštine. Izvještaj o radu za proteklo razdoblje podnio je zapovjednik Mario Vrbaslija koji je rekao: - Skupština broji 29 delegata, a zastupa 11 DVD-a na području općine od kojih su 4 središnja. Imaju 127 operativaca, 241 izvršnih članova, 20 pričuvnih, pomažućih 184, veterana 34, počasnih 25, podmlatka 294, djece 130 i mladeži 164. što je ukupno 950 članova.

U uvježbavanju operative, usavršavanju i osposobljavanju, jedna su od najaktivnijih VZO kako po aktivnostima tako i  broju sudionika u VZŽ.  Specijalizacije na nivou VZO u 2017. godini završilo je 89 članova.  Odradili su 48 intervencija od čega na DVD Pitomača otpada 26, a odradilo ih je 245 vatrogasaca, 60 vozila sa 270 utrošenih radnih sati. Na dislokaciju na priobalje VZO uputila je 4 vatrogasca.

Iznio  je da je u cilju pravovremene i učinkovite intervencije na području općine Pitomača potreban ustroj stalnog dežurstva barem s jednim vatrogascem u smjeni i to u prostorijama DVD Pitomača, jer JVP Virovitica ne može u zakonskom roku izaći na intervencije na području ove općine. (Udaljenost je veća od 15 km) U slučajevima intervencija svu odgovornost imaju zapovjednici središnjih društava, a za stanje na području Općine Pitomača treba odgovarati  zapovjednik VZO Pitomača. Za svaku intervenciju nužno je odmah zaprimiti dojavu  i na vrijeme krenuti, što bez uvođenja stalnog dežurstva nije moguće.

U natjecateljskom dijelu VZO organizirala je općinsko natjecanje u dopodnevnom i popodnevnom terminu i obuhvatila sve natjecateljske kategorije sa 36 natjecateljskih odjeljenja u Maloj Črešnjevici. Na županijskim natjecanjima koja su bila izlučna za državna natjecanja za djecu i mladež u Vukosavljevici učestvovali su sa 14 natjecateljskih odjeljenja a za odrasle u Gornjem Bazju sa 13 odjeljenja. Na 7. Zimskom kupu u Pitomači nastupilo je 33 odjeljenja. Tradicionalno  održan je 7. Kup "Za Štefinu" u Turnašici, 6. Memorijal Jurice Botkovića u Kladarama, Turnir djece i mladeži u Velikoj Črešnjevici, 10. natjecanje starom vatrogasnom špricom u Velikoj Črešnjevici. Kruna svega je nastup DVD Turnašica MUŠKA "A" ekipe na Vatrogasnoj olimpijadi u Austrijskom Villachu gdje su postigli sjajan uspjeh i osvojili zlatnu medalju. 

Sudionici su i brojnih ostalih aktivnosti od obilježavanja Sv. Florijana, hodočašća Mariji Bistrici. prigodnih dežurstava, sudjelovanja mladeži u kampu u Fažani i još mnogo toga.

Po ostvarenim rezultatima, aktivnosti i brojnosti najaktivnija su VZO u Županiji, ponosni na djecu i mladež kojima posvećuju najviše pažnje. Zahvalni su na pomoći u radu VZŽ VPŽ i općini Pitomača s načelnikom Željkom Grgačićem rekao je zapovjednik Vrbaslija.

Skupština je na osobni zahtjev, iz porodičnih razloga,  zapovjednika Maria Vrbasliju razriješila dužnosti zapovjednika i imenovala ga za zamjenika zapovjednika VZO Pitomača. Za zapovjednika VZO Pitomača imenovala je dosadašnjeg zamjenika, dugogodišnjeg iskusnog vatrogasnog časnika I klase  Zdravka Frasa.

Na postignutim rezultatima i imenovanju novog zapovjednika prvi je  čestitao Zdravko Pokupić, zapovjednik VZO Špišić Bukovica,  uvjeren u daljnju zajedničku suradnju, vježbe i aktivnosti u ostvarivanja  najboljih rezultata u RH. Čestitke na postignutim aktivnostima na skupštini uputili su predstavnici VZO Kalinovac,  VZ grada Đurđevca, ispred VZŽ delegat  Marijan Mostavac i dr.

Načelnik općine Pitomača zahvalio se na radu dosadašnjem zapovjedniku Mariju Vrbasliji i podvukao da JVP VPŽ zbog dislokacije ne može odrađivati potrebe u zaštiti od požara i drugo u Općini Pitomača. Rekao je da se sredinom godine očekuje novi Zakon o vatrogastvu i da problematika u našoj Općin traži brža rješenja. Predložio je da u Općini imamo zaposlenog Zapovjednika VZO, čovjeka direktno odgovornog načelniku, koji može odmah reagirati, alarmirati potrebno ljudstvo i krenuti na gašenje požara i rješavanje drugih nepogoda iz njegove nadležnosti.

Nakon odluke Skupštine, na odluci i izboru zahvalio se novo izabrani zapovjednik VZO Zdravko Fras. Rekao je da je u ovoj VZO ljestvica vatrogastva podignuta vrlo visoko da je prihvaća i očekuje svestranu suradnju obzirom na veliku  obavezu, odgovornost i aktivnosti koje su do sada imali u VZO Pitomača. Željko Palković zahvalio se Načelniku i Skupštini na usvojenom prijedlogu  zbog iznalaženja mogućnosti da u okviru Općine i Općinskog vijeća budu osigurana sredstava za plaću zapovjednika, zaposlenika općine. Dogovor je da se iznađe najpovoljnija varijanta u vođenja evidencije o provedenim satima  na radu operativaca  da se i tim ljudima rad plati, ali samo onima koji su direktno odrađivali određenu intervenciju. Rečeno je da će navedeno biti detaljno razrađeno i donijet Pravilnik koji će razraditi prava i odgovornosti svih zapovjednika središnjih DVD i ostale detalje o opravdanosti isplate naknada iz Općinskog proračuna.

 Tekst i foto: Barica Mihoković

 

  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!