U  subotu 7.4.2018. godine KUD "Marijan Pavleković – Pajo bio je domaćin tradicionalne trinaeste smotre folklora u Društvenom domu u Otrovancu. Prisutne je pozdravio i otvorio smotru predsjednik Mjesnog odbora Mirko Pavleković.

 

Prvi su nastupili domaćini  KUD "Marijan Pavleković – Pajo koji su izveli splet pjesama i kola svojeg kraja. Slijedili su gosti: KUD "Šokica" iz Slobodnice kod Slavonskog Broda, koji su svojim iskustvom i brojnim međunarodnim nastupima imali što pokazati Otrovancu.  Njihov brojni ansambl u prelijepim šokačkim tkanim i inim narodnim nošnjama, pjesmom, svirkom i kolima brodskog zapadnog Posavlja publiku je podigao na noge. Slijedio je ansambl udruge mladih Demokratske zajednice Mađara Hrvatske iz Novog Gradeca s voditeljicom Ildiko Seleši Dančo. Izveli su mađarsku pjesmu "Kis ujgraci kertek alatt", splet mađarskih čardaša i Dudalas es ugrdos – koreografiju. Oni njeguju mađarski jezik uz pomoć voditeljice i predsjednika udruge Ištvana Selešija. Ansambl KUD "Seljačka sloga" iz Nedelišća, sa svojih 3000 nastupa kako u zemlji tako i brojnim zemljama Europe, nastupili su s više pjesama i plesova svojeg kraja uključujući i onu "Igrajte nam japa" sve s umjetničkim voditeljem udruge Hrvojem Horvatom i voditeljem tamburaškog zbora prof. Miroslavom Novakom. Još jednom je nastupio KUD "Šokica" u svojim prelijepim slavonskim nošnjama i oduševio publiku u sali. Na redu je bila Hrvatska čitaonica Hercegovac, s voditeljicom društva Valentinom Mrkonja. Oni su se predstavili  s čak osam pjesama i plesova s područja Bilogore u svojim prelijepim  bijelim vezom vezenim nošnjama, karakterističnim za njihov kraj. Svi izvođači zadivili su publiku predstavljanjem kulturnog blaga svojeg kraja.

Na kraju, izvođačima, sponzorima i svima koji su pomogli u ostvarenju ove prelijepe priredbe, zahvalila se predsjednica domaćina smotre gospođa Mirjana Gomerčić. Rekla je da u proteklih 13 godina kroz njihovu pozornicu prošetalo preko 45 KUD-ova, udruga i pjevača na što su vrlo ponosni. Pozvala je na ponovno druženje u proljeće 2019. godine.

Tekst i foto: Barica Mihoković  • Najnovije vijesti
  • Najčitanije vijesti

Has no connect to show!

Has no connect to show!