Srednja škola S. Sulimanca – jesenska praksa u Pitomači

Od 10. do 14. listopada u Srednjoj školi S. Sulimanca u Pitomači stručnu praksu pohađali su učenici iz partnerske škole Kolping Nagyváthy János Középiskola iz susjednog gradića Csurgó iz Republike Mađarske. Praksa se održavala u sklopu prekograničnog projekta pod nazivom “VEC Sharing (Cross-border Vocational Education Capacity Sharing)”, koji se provodi unutar programa prekogranične suradnje Interreg Va Hungary Croatia CBC Programme 2014-2020. Mađarski učenici su poljoprivrednih zanimanja i jako dobro su se uklopili u rad s našim učenicima. S učenicima su u pratnji došli nastavnici Breják Ferenc i Ádi Vargyas.

Učenici iz Mađarske imali su priliku učiti na praktičnoj nastavi na poljima ekološkog praktikuma Srednje škole Stjepana Sulimanca o sadnji povrća u plasteniku. U sklopu praktične nastave mađarski učenici su bili na praksi i kod partnerskih tvrtki Srednje škole Stjepana Sulimanca: OPG Čajkulić koji je najveći regionalni proizvođač povrća, te su bili na praksi u tvrtki Podrum Vineda d.o.o, koja je jedan od najboljih lokalnih proizvođača vina. Posljednjeg dana prakse mađerski učenici su zajedno sa svojim hrvatskim kolegama posjetili Srednju školu “Stjepan Ivšić” iz Orahovice, koja je partnerska škola Srednjoj školi Stjepana Sulimanca iz Pitomače. U Orahovici su se učenici upoznali sa rezultatima rada Interreg projekta Srednje škole u Orahovici. Izlet je završen kupanjem na orahovačkom jezeru i posjetom srednjovjekovnoj gradini Ružica-gradu.
42044690 1627493670689300 305622184791900160 nProjekt VEC Sharing je okupio partnere s hrvatske i mađarske strane: Obrtnička škola Koprivnica, PORA – Razvojna agencija Podravine i Prigorja, Kolping Nagyváthy János osnovnu, srednja tehnička i obrtnička škola iz Csurga, Kolping katolička osnovna škola, srednja škola i hostel iz Nagybajoma te Srednja škola Stjepana Sulimanca, Pitomača. Projekt je započeo u listopadu 2017. godine, a predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci.

U sklopu ovog projekta su sve škole nabavile opremu za praktičnu nastavu, a Srednja škola Stjepana Sulimanca je nabavila priključne strojeve i mehanizaciju za traktor.

Do sada su osim početne konferencije i sastanka projektnih partnera kao važnije preliminarne aktivnosti izrađeni programi učeničkih razmjena za sva zanimanja uključena u projekt. Navedeni programi dio su zajedničkog dokumenta pod nazivom Strategija učeničke razmjene koji će biti i jedan od rezultata ovog projekta. Strategija obuhvaća glavne ciljeve učeničke razmjene, opis kriterija i ljudskih resursa uključenih u razmjenu, metodologiju provedbe, potrebne alate i opremu, kao i glavne očekivane rezultate učeničke razmjene.

Najvažnije aktivnosti projekta obuhvaćaju učeničke razmjene za sva zanimanja uključena u projekt i to organizacijom dvotjedne praktične nastave na kojoj sudjeluju učenici s hrvatske i mađarske strane granice sukladno svom zanimanju. Na takav će se način osigurati mobilnost učenika koji će imati prilike steći nove vještine u zanimanju za koje se školuju te usvojiti nova znanja o prekograničnom području.

Kroz ovaj projekt Srednja škola Stjepana Sulimanca je ostvarila kvalitetnu suradnju sa mađarskim partnerima te su stvorena brojna nova prijateljstva kako na poslovnom tako i na privatnom planu. Ponosni smo na činjenicu da mađarski nastavnici i izvan projektnih aktivnosti rado pomažu hrvatskim kolegama oko održavnja, servisiranja i kalibracije poljoprivredne mehanizacije, dok s druge strane hrvatski nastavnici pomažu svojim mađarskim kolegama oko ekološke poljoprivrede i projektnog menadžmenta.