Održana završna konferencija projekta Energetska obnova Dječjeg vrtića Potočnica

završna 4

U četvrtak, 31. siječnja 2019., održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Potočnica na adresi Trg kralja Tomislava bb, Pitomača (KK.04.2.1.03.0062) povodom završetka svih radova na energetskoj obnovi zgrade i završetka aktivnosti na projektu.

Podsjetimo kako je Općina Pitomača potpisala 6. studenog 2017. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., putem Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020., Specifičnog cilja 4c1: Smanjenje potrošnje energije iz zgrada javnog sektora. Cilj projekta Energetske obnove zgrade Dječjeg vrtića Potočnica je energetska obnova koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na energije za grijanje/hlađenje prije provedbe mjera.

Ukupna vrijednost projekta je 870.678,42 kn, dok su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 504.993,21 kn. Također dobivena su i dodatna bespovratna sredstva (280.996,35kn) za projekt od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Projekt je obuhvaćao poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrade Dječjeg vrtića Potočnica i to na vanjskim zidovima i na krovu iznad grijanog prostora, zatim rekonstrukciju sustava opće ravjete u cilju smanjenja utroška energije i štetnih plinova CO2. Radove je izvela tvrtka Slavić-inženjering d.o.o., a stručni nadzor nad izvođenjem radova tvrtka Croming d.o.o.

Energetski razred zgrade prije mjera energetske obnove bio je D dok je nakon provedbe mjera energetske obnove energetski razred B. Također bit će ostvarene uštede toplinske energije od 55,45% i električne energije za tijela od 49,89%. Osim navedenih ušteda, energetskom obnovom, ciljanoj skupini, djeci i djelatnicima, osigurali su se sigurniji i ugodniji uvjeti rada i boravka što će rezultirati povećanjem učinkovitosti odgoja.

Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ujedno i partner na projektu.

images