Održana 93. godišnja skupština DVD Turnašica

U subotu 2. veljače 2019. DVD-o Turnašica održalo je 93. redovnu izvještajnu Skupštinu u Vatrogasnom domu u Turnašici.

Skupštinu je otvorio predsjednik DVD-a Alojz Lach. Pozdravio je ponajprije goste, delegata Hrvatske vatrogasne zajednice Zlatka Marakovića i župana Igora Androvića, njegova zamjenika, općinskog načelnika Željka Grgačića, predsjednika Općinskog vijeća Pitomače Rikarda Bakana, zapovjednika VZO Pitomača, Zdravka Frasa, prisutne počasne članove društva, Vladimira Hrvojića i Milana Majetića, bratska društva Vukosavljevica i Desno Trebarjevo, predstavnika HVZ-a i predsjednika VZ Sisačko-moslavačke županije, Miju Brlečića, predstavnike DVD-a Virovitica, Velika Črešnjevica, Đurđevac, Kladare, Otrovanec, Mala Črešnjevica Stari Gradac, Dinjevac, Starogradački Marof, Gornje Bazje, Kozarevac, Veliki Grđevac, Đulovac, i ostale uzvanike.

Izvješće o radu Upravnog odbora i zapovjedništva podnio je Josip Nemet uz riječi: „Društvo ima vatrogasni dom sa tri grijane garaže i broji 104 člana. Operativna postrojba boji 26 osposobljenih članova, pet sudaca i osposobljene specijalizirane popratne članove.“ Pohvalio je dobru suradnju s VZO Pitomača i VZŽ Virovitica, prisutstvo na visokim godišnjicama vatrogasnih društava u zemlji i inozemstvu, te suradnju sa susjednim DVD-ima.

Društvo je sudjelovalo u sastavu VZŽ na ispraćaju dugogodišnjeg prijatelja, predsjednika i počasnog predsjednika HVZ Teodora Frickoga, koji je često gostovao u njihovom vatrogasnom domu i dugogodišnjeg predsjednika susjednog DVD Špišić Bukovica Milana Leška.

Tokom 2018. godine odradili su 11 intervencija i 19 velikih radnih akcija. Uz sve to izrazio je nezadovoljstvo što nisu uspjeli i više. Pohvalio se pobrojenim aktivnosti i sudjelovanju članstva na KUP-ovim, općinski, županijskim i državnim natjecanjima koji su se vratili u Turnašicu sa bojnim peharima za osvojena najčešće prva, i druga mjesta.

Na intervencije izlaze po najavama službe 112. Odradili su tri velike javne vježbe, a nakon uspješno odrađene zajedničke javne vježbe Vukosavljevica-Turnašica potpisali su Povelju o međusobnu zajedničkoj suradnji i tehničkoj pomoći na intervencijama DVD Turnašica-Vukosavljevica.

Društvo je prošle godine godine obavilo inspekciju koja je završila bez ijedne primjedbe. Tokom prošle godine za specijalne aktivnosti osposobljeno je još 17 članova. Bili su domaćini županijskog natjecanja za odrasle, domaćine za suce s područja VZŽ VP.

Gospodin Nemet je pohvalio sve natjecatelje, članove DVD Turnašice, koji su vrlo kvalitetni odradili postavljene planove. Pomoglo im je i 26 sponzora kojima se javno zahvalio.

Skupštini se prvi obratio zapovjednik VZO Pitomača Zdravko Fras i pohvalio DVD Turnašicu kao najbolji DVD u VZO Pitomača, Županiji VP i u RH. Rekao je da su u VZO Pitomača odradili 54 intervencije i uvijek su računati i na DVD Turnašicu. Kritički se osvrnuo na požar kuće u Grabrovnici gdje je sve zatajilo, od pravovremene dojave susjeda u selu, do službe 112, što je rezultiralo zakašnjelom intervencijom i smrtnim slučajem.

Delegacija iz Austrije koja je posjetila našu županiju ponudila je donaciju od nekoliko navalnih vozila od kojih očekuje da će tri vozila biti usmjerena u VZO Pitomača.

Zlatko Maraković. delegat HVZ, VP, predstavnik DVD-a Vukosavljevica i delegat Skupštine, posebno je pohvalio rad DVD-a Turnašica. Pridružio mu se predstavnik DVD Đulovca, te Mijo Brletić ispred VZŽ Sisačko Moslavačke i DVD Trebarjevo Desno.

Od 1. siječnja 2019. počeo je s djelovanjem Ured za vatrogastvo na području RH. Ova godina je i godina izrade novog Zakona o vatrogastvu, kojom vatrogastvo postaje samostalna jedinstvena organizacija s odgovarajućim pravilnicima kojima treba urediti i financiranje dobrovoljnog vatrogastva u RH .

Gospodin Marković je rekao da se očekuje da se doprinosi koji dolaze iz Hrvatskih šuma preusmjere u Hrvatsko vatrogastvo. Župan Igor Andrović potvrdio je očekivanja dopreme tri vatrogasna vozila iz Austrijskog Tirola.

U okviru skupštine uručena su brojne diplome, spomenice, medalje i priznanja zaslužnim članovima društva.

Na kraju skupštine objavljeno je proširenje članstva DVD za tri nova vatrogasca, uključujući i župnika iz Turnašice.

Tekst i fotografije: Barica Mihoković

[g-gallery gid=”5139″]