Tako su to radili naši stari, manifestacija Udruge žena Dinjevac

tako su to radili naši stari 36

Udruga žena Dinjevac u subotu je po četvrti puta održala manifestaciju “Tako su to radili naši stari” kojom su se vratili u prošlost stotinjak godina, a možda i više.

Manifestaciji su se pridružile udruge iz općine Pitomača, Udruga umirovljenika Pitomače, Udruga Čuvarica kulturne baštine Kladare, Udruga Guščarice iz Grabovnice i KUD Podravka iz Starogradačkog Marofa, kao i iz susjednih općina, Forum žena Klošar Podravski, Udruga Hrvatska žena iz Ferdinandovca i Udruga žena iz Prugovca.

– Ovom manifestacijom nastojimo prikazati kako su na selu nekada žene uzgajale perad, patke, guske te su skupljale perje cijelu godinu, a kada je došla zima onda su se navečer svi zajedno skupili, žene su čejale perje i spremale ga u jastuke, a muški kartali. Ti jastuci su se koristili za spavanje i za cure kod udaje. Prikazivanju starih običaja pridružila su se i naša dječica koja su u kutu pored tople peći runila kukuruz i od klipova gradila bunare. Ovi malo veći su se zabavljali uz pjesmu na samoj pozornici u društvenom domu – rekla je Svetlana Bastalić, predsjednica Udruge žena Dinjevac.

Za ovu prigodu domaćini su napravili i prikaz domaće hiže postavivši na pozornicu stari kredenac, stol, stolicu, klupu, postelju s jastucima i tkalački stan. Naravno, pripremili su i stare delicije te su brojni uzvanici mogli uživati u krvavicama s dinstanim zeljem, pečenim kobasicama, domaćim sirevima kuhanih sa octom i soli, kao i domaćim kobasicama, šunki te slatkim delicijama kao što su salenjaci, pogačice s čvarcima i sirom, lepinje, dizani kolač…

– Prije četiri godine kada smo krenule s ovom manifestacijom, najviše nam je pomogao naš načelnik. Kada smo mu rekle da bi htjele prikazati i obnoviti te običaje, te ih sačuvati od zaborava, on nas je najviše podržao u tome – istaknula je gospođa Bastalić.

Manifestaciju je ovoga puta, uz načelnika općine Pitomača Željka Grgačića, podržao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenikom Marijom Klementom.

(www.icv.hr, žđl, Foto Begović)

[g-gallery gid=”5138″]