Najljepši rođendanski dar: Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića

Preradovićeva 201. obljetnica 7

U utorak, 19. ožujka 2019. u Grabrovnici je svečano obilježen završetak radova na rodnoj kući jednog od najcjenjenijih hrvatskih književnika, Petra Preradovića, i to na njegov 201. rođendan.

Prigodnim programom obilježena je ova prekretnica u turističkoj i kulturnoj ponudi na području općine Pitomača. Rodna kuća Petra Preradovića, velikana hrvatske književnosti, uskoro će postati Memorijalni muzej u kojem će se na suvremen, moderan način kroz multimedijalni izložbeni prostor kronološki predstavljati pjesnikov život i stvaralaštvo.

– Za multimedijalni postav smo od Ministarstva turizma povukli iznos od 500.000 kuna i uz brojne dokumente i eksponate koje smo sačuvali iz starog muzejskog postava, novi postav ćemo dopuniti novim dokumentima koji su nam ustupljeni od strane Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Muzejska zbirka imat će interaktivan karakter primjeren vremenu u kojem živimo – istaknula je saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednica Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, dodavši kako se otvorenje muzeja očekuje za tri mjeseca na Vidovo i Dane općine Pitomača.

Podsjetimo, radove na obnovi rodne kuće Petra Preradovića, izvela je Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosila je 5,6 milijuna kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, a pripremila ga je razvojna agencija Vidra.

– Ova kuća je bila u nekoliko navrata obnavljanja, ali vjerujem da je njezin današnji izgled to što smo svi željeli i sanjali kako bi trebala izgledati. Rodna kuća Petra Preradovića predstavlja biser u niski povijesnih i kulturnih znamenitosti, kako naše županije tako i cijele Hrvatske, ali i šire jer znamo da se loza Petra Preradovića proteže u nekoliko europskih zemalja. Već smo imali posjetitelje iz Austrije, a siguran sam da ćemo ih u budućnosti imati još više – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, ujedno član Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića.

Svečanosti završetka radova nazočio je i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

– Svjedoci smo da u posljednjih godinu dana investiramo značajna europska sredstva u projekte koji su vezani za kulturnu baštinu i turističku ponudu. Upravo je ovaj objekt pravi primjer, jer ćemo kroz njega prezentirati našu kulturnu baštinu, što će privući turiste. Trenutno se obnavljaju dvorci u Virovitici i Suhopolju, radi se na Kuriji u Kapela Dvoru i Noskovačkoj Dubravi, tako da ćemo završetkom ovih projekata dobiti vrlo kvalitetnu turističku infrastrukturu koju ćemo moći staviti u funkciju – rekao je Žužak.

Prema riječima Josipa Đakića, saborskog zastupnika, Petar Preradović ima posebno mjesto u srcima mještana općine Pitomača.

– Mislim da je najljepši poklon Petru Preradoviću za rođendan baš ovo potpuno obnovljeno zdanje koje će sigurno prenositi sve lijepe uspomene i pjesme koje je pisao i stvarao, a isto tako i njegov život koji je sazdan u ovim ovdje panoima koji govore o Grabrovnici, kakva je bila onda i danas. Pitomača nema puno kulturnih vrijednosti, no ovo što imamo s tim se dičimo i to ne smijemo zaboraviti. Ova kuća ne smije biti zatvorena ono mora cijeloj hrvatskoj i europskoj javnosti pokazati tko je bio Petar Preradović i gdje se rodio – istaknuo je saborski zastupnik Josip Đakić.

Svečanosti završetka radova nazočili su, između ostalih, i zamjenica gradonačelnika grada Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, Rajko Stilinović, ravnatelj Centra za kulturu „Drago Britvić“, Igor Maresić, ravnatelj Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača koja na pjesnikov rođendan slavi dan škole.

(www.icv.hr, ml; fotografije: Foto Begović)

[g-gallery gid=”5750″]