Završeni radovi na rodnoj kući Petra Preradovića u Grabrovnici

preradović kuća 1

Obnovljena rodna kuća Petra Preradovića u Grabrovnici je zasigurno „Podravska ljepotica.“

Radovi na rodnoj kući jednog od najplodnijih i najcjenjenijih književnika hrvatske književnosti bit će jedno od najljepših zdanja takve vrste u Podravini, koje će u skoroj budućnosti biti Memorijalni muzej Petra Preradovića u Grabrovnici u kojem će se na suvremeni, moderni, i kroz multimedijski izložbeni prostor, kronološki predstavljati pjesnikov život i djelovanje.

Naime, unutrašnji i vanjski radovi su završeni, obavljen je tehnički pregled, uskoro se očekuje dobivanje uporabne dozvole, a potom će se opremiti unutrašnjost. Prema riječima načelnika Općine Pitomača, Željka Grgačića, takva, potpuno obnovljena i opremljena rodna kuća Petra Preradovića, bit će otvorena za Vidovo. Ipak, već 19. ožujka ove godine, obilježit će se 201 rođendan Petra Preradovića (rođen je 19. ožujka 1818. godine).

Radove na obnovi rodne kuće Petra Preradovića, izvela je Bistra d.o.o. iz Đurđevca, a njihova vrijednost iznosila je 5.627.281,38 kuna. Nositelj projekta je Općina Pitomača, partner je mađarski grad Csurgó. Projekt dolazi iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska pod nazivom „Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području,“ a pripremila ga je županijska razvojna agencija Vidra.

(www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”5584″]