Predavanje o važnosti zamjene kancerogenih azbestnih krovova i fasada

U prostoru Općine Pitomača u četvrtak, 30. svibnja 2019. održano je predavanje o projektu zamjene azbestnih krovova i fasada koji mogu uzrokovati oboljenje od karcinoma pluća.

Na predavanju su mogli sudjelovati svi vlasnici, odnosno korisnici građevina u kojima se nalazi azbest kako bi saznali načine i važnost njegova uklanjanja. Ovo predavanje organizirala je Udruga Moj otok, a predsjednik Udruge Nenad Maljković Pitomačanima je govorio o štetnosti azbesta.

– Ovo je već 134. prezentacija koju smo u sedam godina proveli kako bi ukazali na štetnost azbesta. Cilj nam je imati čisti okoliš i spriječiti umiranje ljudi od onoga od čega ne bi trebali. Da je azbest kancerogen zna se odavno i važno je da ga adekvatno uklonimo iz naše okoline – rekao je Nenad Maljković, dodavši kako je za sigurno zbrinjavanje azbesta zadužena lokalna samouprava kao i građani te je glavni smisao ovih predavanja educirati javnost i potaknuti na adekvatno zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadrži azbest.

Iz Općine Pitomača pozvali su sve vlasnike i korisnike građevina koje sadrže azbest da prijave količinu azbesta u Općinu Pitomača kako bi se ona mogla adekvatno zbrinuti.

– Pridružite se ovom projektu jer udruživanjem će se smanjiti cijena nabave i rada, pridonijet će se očuvanju prirode i zdravlja te će se stvoriti ljepši ugođaj, a općina Pitomača pretvorit će se u zdravije mjesto za življenje i poželjniju turističku destinaciju – poručili su iz Općine.

(www.icv.hr, ml; fotografije: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”6827″]