Predstavljeno drugo izdanje knjige Stjepana Sulimanca

Temelji ljudske pravde 1

Povodom 25. obljetnice smrti Stjepana Sulimanca Štefine tiskano je drugo izdanje knjige “Temelji ljudske pravde” koja je izdana 1972. godine u vlastitoj nakladi samog autora, Stjepana Sulimanca te u ozračju Hrvatskog proljeća. Urednik drugog izdanja knjige je Rajko Stilinović, a nakladnik Centar za kulturu “Drago Britvić”.

Predstavljanje je održano u pitomačkoj Srednjoj školi koja nosi ime Stjepana Sulimanca, a na samom početku dobrodošlicu prisutnima, saborskom zastupniku Josipu Đakiću, virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću sa suradnicima, načelniku općine Pitomača Željku Grgačiću, učenicima, nastavnicima i drugim uvaženim gostima, zaželio je domaćin, ravnatelj Josip Ivoš.

– Najveći ljudski civilizacijski doseg je pisana riječ, a upravo to danas ovdje predstavljamo. Stjepan Sulimanac bio je narodni pjesnik, pučki tribun, čovjek iz naroda i čovjek koji je pisao jednostavno i za narod. Osobno jako dobro mogu razumjeti ono što je pisao Stjepan Sulimanac koji je odgovarao za svoje riječi jer moja je obitelj cijeli svoj vijek provela u emigraciji upravo zbog riječi. Drago mi je da danas imamo priliku predstaviti knjigu koju je pokojni Sulimanac napisao još 1971. u Austriji – rekao je Ivoš te istaknuo da mu Čast mi je da m je čast što mogu promovirati knjigu koja simbolizira borbu protiv nasilja, odnosno onog režima bivše Jugoslavije, komunističkog režima uz koji smo većina nas odrasli ili ga osjetili na svojoj koži.

U ime Centra kulture “Drago Britvić”, nakladnika knjige, prisutne je pozdravio Rajko Stilinović, v.d. ravnatelja Centra i pročelnik Zmajskog stola u Virovitici.

– Svi koji nisu imali prilike susresti se s ovom knjigom moći će vidjeti da je Stjepan Sulimanac u to vrijeme bio svjedokom vremena, ali i vjesnik budućeg vremena. Dakle, gdje on vidi Europu ujedinjenu i slobodnih naroda, gdje on vidi blaženog Alojzija Stepinca već kao blaženika, gdje on predskazuje neke stvari. Ovaj današnji čin za mene, a vjerujem i za mnoge od nas, odgovor je mnogima koji su kada se ovoj školi davalo ime spočitavali da se škole po pravilu zovu po književnicima. Pa evo im književnika, ovime potvrđujemo i to da je Štefina bio književnik – rekao je, između ostaloga Rajko Stilinović.

Predsjednica stručnog Vijeća Centra za kulturu “Drago Britvić”, saborska zastupnica Vesna Bedeković, inicijatorica je ovog drugog izdanja knjige “Temelji ljudske pravde”, a ovom prilikom zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom hvalevrijednom činu, osobito saborskom zastupniku Josipu Đakiću koji je njezinu ideju primio vrlo pozitivno i podržao ju u tome, što joj je bilo osobito važno jer je on jedan od rijetkih koji je bio suradnik i suputnik, a onda i učenik Stjepana Sulimanca.

– Bez obzira kakve percepcije imali o Štefini doista se svi možemo apsolutno i jednoglasno složiti s tim da je čitav Štefinin život bio za pravdu i slobodu i da je to bio život za Hrvatsku. Upravo taj neizbrisiv trag njegove vjere, najprije u ljudsku pravdu, a onda i slobodu, ostao je trajno zapisan u recima knjige “Temelji ljudske prave” za kojom smo u početku tragali jer je nema u Hrvatskoj. Nemogućnost doticaja s prvim Štefininim izdanjem bio je razlog da se ide u tiskanje drugog izdanja koje će biti dostupno svima u našoj domovini – rekla je V. Bedeković te istaknula da prvo izdanje knjige, s obzirom na okolnosti, nije tiskano u domovini, na našim prostorima već u Austriji u Linzu te do sad nije bilo dostupno hrvatskom čitateljstvu.

Svečano predstavljanje uljepšale su i učenice iz Srednje škole Stjepana Sulimanca koje su pročitale ulomke iz ove knjige, kao i učenici GŠ Jan Vlašimsky Virovitica PŠ dr. Marijana Jergovića Pitomača koji su otpjevali pjesmu “Oko jene hiže”.

(www.icv.hr, žđl, Foto Begović)

[g-gallery gid=”6702″]