Svečana sjednica u rodnoj kući Petra Preradovića

Svečana sjednica 1

U obnovljenoj rodnoj kući Petra Preradovića u četvrtak, 14. lipnja 2019. je povodom obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida, održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Prisutne je na samom početku sjednice pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, a potom je načelnik Općine Željko Grgačić predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

Prije svega, istaknuo je kako se trebalo puno toga posložiti da bi se ostvarilo smjelo obećanje s prošlogodišnje svečane sjednice, da će danas Dan svoje općine slaviti u obnovljenoj rodnoj kući Petra Preradovića. Taj projekt je kruna njihovog rada, a na njemu su radili gotovo devet godina.

– Zahvaljujući ministru Tolušiću, saborskom zastupniku Đakiću i saborskoj zastupnici Bedeković, zajedničkim snagama smo završili ovaj projekt i ovo je sada ljepotica i dio kulturnog turizma, zajedno s ostalim projektima na kojima radimo, od Centra za posjetitelje u Križnici do Vinskog puta kojim ćemo objediniti naše staze, ali i dio oko Drave. Kada to sve spojimo imamo jednu prekrasnu cjelinu i vjerujem da će posjetitelji imati što vidjeti u našoj općini. Najznačajniji projekt koji je pred nama je izgradnja sustava odvodnje aglomeracije Pitomača vrijedan 200 milijuna kuna. Uskoro očekujemo i početak gradnje kružnog toka na rasakrižju Gajeve, Preradovićeve i Krešimirove u Pitomači – rekao je načelnik Grgačić te dao još jedno obećanje – da će se sljedeća svečana sjednica održati u obnovljenoj Dvorani Doma kulture u Pitomači.

Sve prisutne pozdravio je i zamjenik načelnika općine Bilje Gabor Varga prenoseći pozdrave iz gradskih općina Bilje i Polača. Uz čestitku za Dan općine, Varga je istaknuo da je općina Pitomača odličan primjer kako treba raditi i što se sve može postići predanim radom.

“Općina Pitomača biser je Virovitičko-podravske županije”, rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, ne samo zbog toga što je općina s najvećim brojem stanovnika, nego jer je prije svega poznata po marljivim i vrijednim ljudima, po izuzetno dobrim i gostoljubivim domaćinima, ali i po ljudima koji čuvaju svoju kulturnu baštinu i svoju tradiciju.

– Od Dana općine do Dana općine vidimo tu kaj se delalo, a slušajući načelnika, mogu reći da ste se stvarno nadelali u proteklom razdoblju. S punim pravom možemo reći da je općina Pitomača postigla, a postiže i dalje, veliki napredak u gospodarskom, društvenom i javnom životu. Od svih ovih brojnih projekata koje smo čuli, drago mi je da u dijelu projekata sudjeluje i Virovitičko-podravska županije, kao i naša Razvojna agencija Vidra – rekao je župan Andrović, najavivši daljnju potporu i podršku te čestitavši Dan općine i blagdan sv. Vida.

Cijela protekla godina u općini Pitomača bila je godina Preradovića, u kojoj su čitavim nizom aktivnosti obilježili 200. obljetnicu P. Preradovića. Na održavanje današnje svečane sjednice u kući Petra Preradovića posebno je ponosna saborska zastupnica Vesna Bedeković koja je iskoristili priliku kako bi zahvalila svima koji su doprinijeli obnovi pjesnikove rodne kuće.

– Prije svega zahvaljujem našem potpredsjedniku Vlade i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, kolegi zastupniku Đakiću, kao i županu Igoru Androviću. O svim drugim projektima općine Pitomača neću puno govoriti, ali mene osobno, kao nekoga tko dolazi iz prosvjete, posebno raduje dogradnja naše osnovne škole – rekla je V. Bedeković te podsjetila da se razmišlja i o izgradnji sportske dvorane u okviru srednje škole u Pitomači.

Biti u rodnoj kući Petra Preradovića, obnovljenoj i u novom ruhu, impozantan je i lijep doživljaj, naglasio je i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić.

– Ono što nas čini zadovoljnima i sretnima je da se vremenski rokovi, ideje i ciljevi postižu. Jedan od najvećih ciljeva naše županije je stvoriti preduvjete za bogat i lijep život dostojan hrvatskog čovjeka, život kakav je u susjednoj Austriji, Njemačkoj i europskim destinacijama, uz dobre plaće i slobodan život – rekao je Đakić, spomenuvši i brzu cestu koju toliko dugo očekuju svi žitelji Virovitičko-podravske županije, pa tako i Pitomačani, a koja će naći svoje mjesto na spoju Pitomače kroz Veliku Pisanicu.

– Svi ovi projekte koji su nominirani, ali i ostvareni govore koliko su dobroga načelnik i njegovi suradnici, vijećnici i vijećnice učinili za svoje žitelje od jednog do drugog Vidova – rekao je Đakić te dodao da očekuje da će Vlada Republike Hrvatske zasjedati u Virovitici na Dan županije s onim projektima koji su od strateškog interesa našoj županiji kako bi bili doneseni baš na toj sjednici.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i zamjenici župana virovitičko-podravskog Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik grada Csurgo iz Mađarske Janos Fustos, zamjenici gradonačelnika grada Virovitice Damir Marenić i Vlasta Honjek-Golinac, načelnici općina s područja županije, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi gosti.

(www.icv.hr, žđl, ea, ml; fotografije: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”7260″]