Likovni klub Duga obilježava 10. godišnjicu rada

Likovni klub Duga osnovan je 2009. i ove godine obilježava desetu godišnjicu kontinuiranog rada.

U subotu 29. lipnja organizirali su likovnu koloniju za članove kluba. Ujutro u 9 sati u Pitomači se okupilo 20 članova kluba s predsjednikom Matijom Golubićem i krenulo put Grabrovnice. Bila je to prva organizirana postaja u pravcu Bilogore, prema mjestu održavanja likovne kolonije. Zaustavili su se u Grabrovnici kod muzeja Petra Preradovića. Povodom 200-te obljetnice pjesnikova rodna kuća je obnovljena i 13. lipnja 2019. otvorena za javnost, kao novo uređeni interpretacijski centar.

Na ulazu ih je dočekala Danijela Rešetar, predstavivši članovima novu postavu muzeja, sada suvremenog interpretacijskog centara, inspiriranog životom i djelom Petra Preradovića. Vođa puta, poznati likovni umjetnik Stjepan Ivanec, predložio je održavanje najprije svoje 54. samostalne izložbe u prostoru muzeja, a potom i održavanje tradicionalne godišnje izložbe likovnog kluba krajem ove godine.

Nakon Grabrovnice i Velike Črešnjevice put je vodio na sve strmije vinorodne obronke Bilogore u Otrovanski breg gdje je članove kolonije dočekala domaćica, istaknuta članica kluba Vesna Baić sa suprugom pred svojom klijeti okruženoj bujnom vegetacijom vinograda i prelijepim bilogorskim pejsažima.

Nakon zajedničkog prijepodnovnog piknika likovnjaci su se prihvatili slikarskih platna i kistova i na njima zabilježili motive, stare klijeti i prirodu koja ih je okruživala. Slikama su povećali svoj slikarski fundus i dogovarali slijedeće akcije kluba.

Prije dva tjedna, u sklopu obilježavanja godišnjice likovni klub se, na Vidovo, predstavio tradicionalnim Vidofestom – likovnom kolonijom u Domu kulture u centru Pitomače, na koju su se uz domaće slikare, odazvali brojni gosti cijele Hrvatske.

(Tekst i fotografije: Barica Mihoković)

[g-gallery gid=”7590″]