Turisti na jedan dan: Čuvarice kulturne baštine upoznale svoju općinu

Članice udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara provele su program pod nazivom „Upoznaj svoju općinu“ kojim su na jedan dan postale turistkinje u svojoj općini.

Pa evo kako je to izgledalo iz njihovog iskustva:

„Prvo smo stigli u Križnicu gdje smo obišli branu koja se nalazi u sklopu poučne staze Life STARA DRAVA. Nakon šetnje, zaustavili smo se na imanju Ruže Fabčić gdje su nas ugostili u Restoranu Dravska Iža. U restoranu smo isprobali domaće štrukle sa sirom i jabukom koji su bili izvrsni, a uz to smo popili i sočnu kavu. Nakon gozbe za oči i nepce u Križnici, krenuli smo za Turnašicu u posjetu pučkom tribunu, pjesniku i prvom dopredsjedniku Hrvatskoga sabora – Stjepanu Sulimancu – Štefini. U mjesnoj školi je uređena spomen soba u kojoj se mogu saznati najvažniji detalji o tome tko je bio i kako je živio ovaj važan čovjek za naš kraj, čije ime nosi i pitomačka srednja škola. Nakon Turnašice, put nas je doveo u selo zanimljivog imena – Otrovanec, u kojemu se nalazi jedna od najboljih, najdugovječnijih i najoriginalnijih destinacija kontinentalne Hrvatske – restoran, imanje i prenoćište Zlatni klas. Ovdje kao da je vrijeme stalo u nekom drugom, romantičnom razdoblju i kao da ste načas ušli u etnografski muzej na otvorenom. Nekada je ovim krajevima prolazila stara rimska cesta koje više nema, no mi smo današnjim cestama nekoliko puta prešli preko trase bivše rimske „magistrale“ i došli u selo poznato po guskama, ali ipak najpoznatije po tome što se u njemu rodio veliki hrvatski pjesnik i ilirac Petar Preradović kojemu je u čast, u njegovoj rodnoj kući, uređen suvremeni interpretacijski centar „Kuća Petra Preradovića“. Ovdje smo saznali puno zanimljivih detalja o Petrovom životu, o povijesti Grabrovnice i ovih krajeva, u virtualnoj stvarnosti pogledali smo kako je kuća izgledala kada je Petar živio u njoj, ali smo se i susreli s njim pa nam je ispričao nekoliko intrigantnih detalja iz svoga života.

Ovim izletom željeli smo što bolje upoznati našu općinu i vidjeti je očima turista koji posjećuju naš kraj te, putem fotografija koje smo snimili na izletu, promovirati našu općinu. U tome smo i uspjeli jer su naše objave na društvenim mrežama izazvale veliki interes i dobili smo jako puno upita u vezi mjesta koja smo posjetili. Svi putnici ovog putovanja bili su oduševljeni onime što su vidjeli. Ovim putem želimo se zahvaliti svim ljudima koji su nam omogućili ovaj izlet. Hvala Auto prijevozniku Željku Šubić koji je bio sponzor ovog putovanja, hvala obiteljima Fabčić i Tkalčec koje su nas ugostile, hvala gospođi Jeleni Begović koja je svoje slobodno vrijeme odvojila za nas i na kraju, hvala Danijeli Rešetar koja nas je provela kroz Preradovićevu kuću. Na kraju našeg kratkog putovanja zaključili smo da nam je jedan dan premalo da bi obišli sve zanimljivosti u našoj okolici“.

Majda Kodžaga

U fotogaleriji pogledajte kako je to izgledalo.

[g-gallery gid=”7628″]