Izgradnja poučne pješačke staze ‘Banov brod’

Nova turistička atrakcija realizirat će se na području Banovog broda, po čemu je staza i dobila ime, a predstavljat će dodatan sadržaj za podravske rekreativce, prirodoljupce i sve posjetitelje našeg kraja.

Staza će biti dužine 2.850 m i širine od 1,20 do 1,50 m, a u svojoj trasi će sadržavati tri inovativne interpretacijske točke na kojima će se postaviti objekti manje infrastrukture te oprema koji će biti u funkciji interpretacije značajki flore i faune krajobraza kroz koji prolazi trasa staze, kao i funkciji odmora i razonode korisnika staze.

Općina Pitomača sklopila je ugovor o financiranju za tip operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Radi se o projektu uređenja poučno-edukativne pješačke staze pod nazivom „Banov brod“ s maksimalnim iznosom ulaganja 726.695,48 kuna gdje je intenzitet potpore 100% prihvatljivih troškova iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Ulaganjima u stazu „Banov brod“ omogućit će se dugo očekivana realizacija trase koja dosad nije bila moguća zbog nedostatka sredstava kojima bi se kvalitetno i sadržajno interpretirala šumska područja s postavljanjem pripadajuće opreme.

(Ilustrativna fotografija: poučna staza ‘Life Old Drava’ na Križnici)