Pitomačko područje tuča pogodila peti put u istom mjesecu

nevrijeme 31.7

Pitomačko područje u srijedu, 31. srpnja po peti je puta pogodilo nevrijeme. Tuča je “pobrala” ono što do sada nije uspjela.

Ovoga puta na popisu su se našli Stari Gradac i Starogradački Marof koje je nevrijeme do sada koliko toliko štedjelo. U Starom Gracu tuča je uništila polje duhana na poljoprivrednom gospodarstvu Marijana Čerepinka, a štetu na urodu danas zbraja i OPG Franje Petrića iz Starogradačkog Marofa.

– Nastradala nam je sva vanjska paprika, karfiol, kupus i kukuruz – kažu nam.

Za područje općine Pitomača u srpnju su proglašene četiri prirodne nepogode, a lako moguće da će srijeda, 31. srpnja biti peta.

Nestabilno vrijeme se nastavlja. Danas i sutra obilježit će brza, ponegdje i izražena promjena vremena. Hladna fronta tijekom petka će na području Hrvatske ponovno donijeti lokalno i izraženije atmosferske razvoje. Zagrijana podloga te dolazak hladnijeg i vlažnijeg zraka po visini za posljedicu će imati olujne atmosferske razvoje. Glavnina nestabilnosti očekuje se tijekom poslijepodneva te u noći s petka na subotu. Mjestimice je moguća tuča, umjeren do jak vjetar, obilnija kiša u kratkom vremenskom periodu te izraženija grmljavinska aktivnost.

S prolaskom frontalnog sustava očekujemo prolazno umjeren do jak vjetar. Temperature zraka tijekom sutrašnjeg dana neće se značajnije mijenjati u odnosu na današnji dan. Jutarnje temperature oko 20°C , a najviše dnevne do vrućih 30°C. Za sutra je upozorenje prvog stupnja izdao i Državni hidrometeorološki zavod.

U subotu razvedravanje i postupna stabilizacija, no još je i u nedjelju moguć poneki pljusak u unutrašnjosti. Vjetar na kopnu većinom slab, u petak i umjeren sjeverni i sjeveroistočni, a bit će i malo svježije u odnosu na dosadašnje ljetne temperature.

(www.icv.hr, ml, kp)