Intervencijsko vatrogasno natjecanje u Maloj Črešnjevici

U nedjelju, 27. listopada 2019. u 9 sati su se kod Vatrogasnog doma u Maloj Črešnjevici sastali operativni vatrogasci iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije – učesnici Prvog terenskog intervencijskog natjecanja.

Domaćinima iz DVD-a Mala Črešnjevica, koji su prošle godine obilježili 50. godišnjicu rada, odazvalo se pet ekipa koje je postrojene, na otvorenju pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan.

Zapovjednik domaćina Neven Milanović objasnio je natjecateljima da su osmislili osam terenskih vatrogasnih vježbi na osam različitih lokacija u krugu od dvadesetak kilometara po Bilogori. Ekipe su podijelili u dva dijela tako da su na terenu razdvojeni istovremeno mogli vježbati.

Zapovjednik svake sedmeročlane ekipe morao je s ekipom dogovorno, osmisliti organizaciju kako se snaći na terenu i uspješno odraditi vježbu. Sve je pratilo i sudilo desetak profesionalnih vatrogasnih sudaca. Vježbe s navalnim vozilom i vježba korištenja hidrantske mreže u naselju Mala Črešnjevica bile su složene i mokre.

Uz stručno objašnjenje sudaca i dogovore unutar ekipa, natjecatelji su brzo shvatili zadatke i uspješno ih ekipno izvršavali.
Vježba gašenja otvorenog prostora odvijala se na visokom obronku Bilogore iznad naselja Velika Črešnjevica. Vatrogasci su u pod strmim brijegom napunili naprtnjače i trčećim koracima uspinjali se brijegom, pa preko vinograda do otvorene vatre, koju je svaka ekipa kad je došla na to područje posebno pogasila. Jedna od vježbi bila je i građenje zečjeg nasipa, na šumskom izvoru na padinama Bilogore vatrogasci su punili vreće pijeskom, uz mjerenje vremena sudaca.

Vozeći se Bilogorom vatrogasci su čuli zapomaganje i traženje u pomoć dosta duboko u šumi. Šestero njih upotrijebilo je nosilo i užeta iz kombi vozila i uputilo se u potragu za ranjenim šumskim radnikom, kojeg su po bilogorskoj strmini donijeli na brijeg do vozila i tako spasili.

Natjecanje je završeno bez ijednog povrijeđenog učesnika. Umorni ali razdragani svime što su na Bilogori doživjeli, vatrogasce je, spustivši se u Malu Črešnjevicu, dočekao zajednički ručak a potom i proglašenje pobjednika.

Pehare i diplome pobjednicima uručili su im predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan i sponzor natjecanja Denis Nemčević, ispred Spider grupe. Prvo mjesto i prijelazni pehar osvojio je DVD Otočka iz općine Gola. Slijedilo je zajedničko druženje i poziv na 2. terensko natjecanje operativaca u Maloj Črešnjevici 2020.

Tekst i fotografije: Barica Mihoković

[g-gallery gid=”9780″]