Posljednji maturanti OŠ Matije Gubca iz Starog Gradca proslavili 40. godišnjicu male mature

Dvadesetak nekadašnjih učenika, koji su osmogodišnje školovanje završili u staroj Osnovnoj školi Matije Gubca u Starom Gracu okupili su se u subotu, 28. rujna 2019. u „Staroj pivnici“ u Pitomači obilježiti 40. godišnjicu svoje male mature.

U restoranu je okupljene pozdravila nekadašnja razrednica, gospođa Jasna Dambirožag koja je u Stari Gradac došla 1974. godine. Odmah je preuzela ulogu razrednice za trideset dvoje učenika, tada petog razreda. Oni su osmi razred završili 1978/ 1979. školske godine.

Potom je u školstvu došlo do krupnih promjena, oformljene su centralne osnovne škole i proglašene područne. U Pitomači je izgrađena nova, suvremena osnovna škola pa su svi učenici viših razreda iz Starog Graca nastavili školovanje u Pitomači. Subotnji slavljenici posljednja su generacija koja je osnovno školovanje završila u Starom Gracu.

„Moja sjećanja na razrednikovanje u Starom Gracu su fantastična,“ prisjetila se razrednica Dambirožag. „Nas šestero kolega nastavnika, Dubravka Nađ, Dragutin Nađ, Branko Čizmar, Vojislav Bosanec, Ivan Kos i Ivica Kovačić bili smo u svemu složni. Maksimalno smo se brinuli za svoje učenike. Kad je zbog učenja trebalo, posjećivali smo i njihove roditelje. A sve to dalo je rezultat da su svi uspješno završili osmogodišnje školovanje.“

„Organizirali smo im izlete u Veliku, na Trakošćan, tek otvorene Bizovačke Toplice, na most na Dravi kod Pitomače,“ nastavila je nekadašnja razrednica. „U okviru domaćinstva koje je predavala nastavnica Dubravka Nađ obrađivali su vrt, učili osnove kuharstva, ručnih radova. Tako je to bilo nekad.“

Potom je izvršila prozivku i prisutni su ispričali svoje životne priče. Okupili su se nekadašnji učenici iz Rogovca, Lozana, Starogradačkog Marofa i Starog Graca. Troje bivših kolega nije među živima, nekolicina se zbog bolesti nije odazvala, dvoje s obitelj živi i radi u Njemačkoj, uključujući gospodina Branka Posavca, koji je s kolegicom Božicom Ivanušić iz Lozana organizirao svečano obilježavanje 40. obljetnice male mature.

(Tekst i fotografije: Barica Mihoković)

[g-gallery gid=”9076″]