U Grabrovnici posađena Petrova lipa

Sadnja lipe Preradović 31

Ispred rodne kuće Petra Preradovića u Grabrovnici održana je svečana manifestacija sadnje Petrove lipe. Sadnja je posljednja aktivnost hrvatskih partnera na projektu „Preradović & Csokonai.“ Do kraja projekta, 31. prosinca ove godine, preostale su još dvije aktivnosti kod mađarskog partnera od kojih je jedna također sadnja lipe.

Kraj listopada pravo je vrijeme za sadnju drveća, a ova aktivnost poklopila se je i s ekološkom akcijom „Posadi drvo, ne budi panj“ kojoj smo se i mi vrlo rado pridružili. Ovom prigodom održan je i zanimljiv literarni program u Kući Petra Preradovića koji su osmislili, uvježbali i izveli učenici OŠ Petra Preradovića iz Pitomače i Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice zajedno sa svojim profesoricama.

Nazočnima su se obratili predstavnici partnera na projektu, Rikard Bakan, predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača i Sándor Szabó, zamjenik gradonačelnika Grada Csurga. Uz riječi dobrodošlice i zahvale, Bakan je naglasio slijedeće: „Provedba projekta, kao i obnova kuće nisu bili jednostavni ni laki zadaci. Suočili smo se s nizom izazova koje smo po prvi puta iskusili, no sve je to iza nas i danas s ponosom, u ovo mjesto i u ovu kuću, možemo dovesti bilo kojeg gosta i pokazati mu da smo mi – Podravci, Pitomačani i Grabrovničani, ljudi koji se diče svojom baštinom i zaslužnim zavičajnicima te svime onime što su nam ostavili u naslijeđe. Zbog toga imamo i obavezu da mi nastavimo tamo gdje su oni stali u unaprjeđivanju ljudskog života, kako je to jednom i sam Preradović napisao.“

U ime Kuće Petra Preradovića, nazočne je pozdravila njena voditeljica Danijela Rešetar koja nas je podsjetila na važne povijesne činjenice o današnjem datumu. Između ostaloga, podsjetila nas je i na hrvatskog književnika Silvija Strahimira Kranjčevića koji je umro na današnji dan 1908. godine i koji je govorio okupljenima na obljetnici 30-godišnjice smrti Preradovića, 31. kolovoza 1902. u Zagrebu. Evo dijela njegova govora: „Svečani zbore!, Blagodarni čas, gdje se ovako okupismo, hoće da nas izravno ponese pred drago svetište, kamo se u jednom simbolu nađoše dva naša ponosa; veliki, besmrtni pjesnik, koji po svome agitante deo može svagdje da sjaji među onima, koji su rijetki i prvi: i onda gordo i pravedno čuvstvo, što ga je mogao roditi i od tuđinstva spasiti i prisvojiti narod ni bogat, ni ogroman, ni bilo kako izgrađen, nego narod, koji je s njegovim imenom u panteonu čovječanstva ostavio najplemenitijom umjetnošću smišljenu kartu-posjetnicu.“

Nakon literarnog programa slijedio je trenutak kada su predstavnici partnera uzeli lopate u ruke i posadili lipu kao znak prijateljstva i suradnje između Općine Pitomača i Grada Csurga. Za Grabrovnicu i Preradovićevu kuću lipe imaju dodatnu simboliku i značenje jer su upravo one neizostavni pratitelj i prepoznatljivi znak svim posjetiteljima ovog mjesta. Najveća lipa koja je do nedavno stajala ispred kuće sada je dobila svoju nasljednicu iste vrste – srebrna lipa.

U programu su sudjelovali učenici OŠ Petra Preradovića Pitomača: Petra Dorić, Jana Koren, Helena Jakšić, Julija Lovreković, Šimun Siladić te njihove učiteljice Iva Brusač i Kristina Prtenjača, kao i učenici Gimnazije Petra Preradovića Virovitica: Lovro Švast, Ana Njegić, Katarina Han uz vodstvo Voditeljice dramske družine Maje Bašnec i Voditeljice literarne družine Vere Žužić.

Podsjetimo da projekt „Preradović & Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“ provodi Općina Pitomača u suradnji s projektnim partnerom mađarskim Gradom Csurgom. Projekt sufinancira Europska unija bespovratnim sredstvima iz programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska Interreg.

Kuća Petra Preradovića; fotografije: Foto Begović i Ivan Bedeković

[g-gallery gid=”9744″]