Brojni ljubitelji dobre kapljice na Martinju v Kladarskem bregu

Martinje 2019 62

Martinje ili blagdan svetog Martina je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima. Na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj simboličnog krštenja mošta u vino.

I ove godine, povodom tog vinskog blagdana, Općina Pitomača, Turistička zajednica općine Pitomača i tvrtka Draft organizirale su manifestaciju “Martinje v Kladarskem bregu.”

Za razliku od proteklih godina, zbog lošeg vremena i kiše koja je bila “uporna” od samog jutra, odgođene su hodancije po Otrovanjskom i Aršanjskom bregu. Riječ je o veseloj povorci u kojoj ljubitelji dobre kapljice obilaze vinograde i zajedno pješače prema konačnom cilju, kapeli svetog Martina na Kladarskom bregu.

„Nažalost ove godine nije bilo hodancija, ali to nas neće obeshrabriti da iste planiramo i održimo sljedeće godine,“ rekla nam je Ivona Pankaz, direktorica Turističke zajednice općine Pitomača.

Umjesto hodancija, prva točka programa bila je sveta misa, koju je predvodio župnik župe Presvetog Trojstva iz Turnašice, velečasni Ljubiša Krmar te iskoristio ovu pigodu da svim Martinama i Martinima čestita sretan i blagoslovljen imendan. Misa je održana kod kapele svetog Martina na Kladarskom bregu.

Nakon mise, obavljena je i tradicionalna ceremonija krštenja mošta u vino po križevačkim štatutima. Ova ceremonija okupila je brojne vinske biskupe i ljubitelje dobre kapljice. Kako je i red, moštu su izabrani kum i kuma, jer njihov je “doprinos” izuzetno velik u cilju da mošt postane što kvalitetnije vino. Za kumu je izabrana Anita Račić, dok je kum ove godine Martin Zvonar. Ove godine, po prvi puta, održan je i izbor za “Martinjskog viteza,” a ta je titula pripala Josipu Nemetu. Dobio je krunu i prijelazni plašt te mandat do sljedećeg “Martinja v Kladarskem bregu.”

„Samo Martinje kod nas je počelo davno, kad su se pajdašije počele skupljati u kletima i tu su manifestaciju nazivali kletijada. Ono što je specifično za kletijade sa pitomačkog vinogorja je to, da se u jednoj od kleti, u kojoj je bio i sada već pokojni doktor Marijan Jergović, rodila ideja da se osnuje pitomački festival Podravine i Podravlja. Na taj način, mi Pitomačani imamo posebnu čast slaviti ovaj blagdan, jer se upravo za vrijeme tog blagdana rodila ideja koju Pitomača cijeni i dan danas, upravo kroz taj festival,“ ispričala nam je ovu zanimljivost Ivona Pankaz.

Nakon službenog dijela ove manifestacije, druženje je nastavljeno uz odlično vino, fine kobasice i naravno, ples i pjesmu za koju su u subotu, 9. studenoga bili zaduženi Podravski mužikaši.

„Ovo je velik blagdan za nas Podravce i drago mi je što se unatoč lošem vremenu, na ovoj martinjskoj fešti okupio zavidan broj ljudi. Posebno mi je zadovoljstvo istaknuti da je ove godine, kao i svake prije tog, u organizaciju ove manifestacije osim Općine Pitomača i Turističke zajednice općine Pitomača uključena i Udruga umirovljenika općine, ali i Udruga vinogradara Aršanj, koji svojim trudom uvelike pridonose tome da ovaj događaj iz godine u godinu bude sve bolji. U pomoći pri organizaciji uključila se i Lana Mojzeš, inače članica Savjeta mladih Općine Pitomača,“ izjavila je Pankaz.

(www.icv.hr, ts, fotografije: Ivan Bedeković)

[g-gallery gid=”9880″]