Potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji na tri međunarodna projekta iz kulture i turizma

sporazum dječji festivali 2

Načelnik Željko Grgačić potpisao je, uz nazočnost saborskog zastupnika Josipa Đakića, sa županom Igorom Androvićem, načelnikom općine Šolta Nikolom Cecić-Karuzićem, ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode VPŽ Tatjanom Arnold Sabo, direktoricom Turističke zajednice VPŽ Martinom Jakelić i tajnikom udruge „Slavuj – čuvari i promicatelji tradicijske kulture“ Sinišom Cmrkom Sporazum o međusobnoj suradnji na tri međunarodna projekta iz kulture i turizma.

Riječ je o projektima „Podravski Slavuj“ i „Šoltanska Čuvita“, međunarodnim dječjim festivalima tradicijske kulture, koji će okupljati djecu od 7 do 12 godina iz 12 zemalja EU i Kine, kao zemlje partnera. FEDAF koji ima ambiciju nastaviti slavnu tradiciju Festivala dječjeg amaterskog filma i pozvati djecu iz cijeloga svijeta da pošalju i sudjeluju svojim filmskim uracima, na zasadima tradicije, ali i tehnoloških dosega 21. stoljeća te „fEst Drava“, međunarodni festival etnoglazbenog izričaja, koji će na Dravu, u Križnicu i Pitomaču dovesti eminentne glazbenike iz Mađarske, Slovenije, Italije, Srbije, Austrije i Hrvatske. Festivali će se održavati u kolovozu i rujnu, a predstavljanje je održano u Hotelu Divino.

Prema riječima Siniše Cmrka, ovaj sporazum otvara ne samo nova međunarodna povezivanja, već se kroz njih provodi misija optimizma koji je odavno prisutan kroz riječi i djela u Virovitičko-podravskoj županiji i iza kojih stoje ne samo ovi projekti, nego i mnogi drugi.

„Ponosni smo na ovu inicijativu koja će kroz pjesmu i film povezati „zelenu i plavu Hrvatsku“, ali i koja će promovirati i Pitomaču i Šoltu i Dalmaciju i Podravinu i Splitsko-dalmatinsku i Virovitičko-podravsku županiju te naposljetku i cijelu Hrvatsku. Sretni smo što smo dio ove lijepe priče, posebno jer već 28 godina postoji Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja u Pitomači, koji njeguje hrvatsku i podravsku riječ i stih, a i „Podravski slavuj“ i „Šoltanska Čuvita“ nude njegovanje tradicijske kulture od malih nogu, dok će dječji filmovi nastaviti tradiciju našeg Pitomačanina Mirka Lauša,“ rekao je župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

Zadovoljan suradnjom je i bio načelnik općine Šolta Nikola Cecić-Karuzić.

– Veselimo se suradnji i povezivanju otočne i kontinentalne Hrvatske. Naša povezanost s Podravinom je već ostvarena preko općine Hlebine i to preko likovne umjetnosti naive, a ovo predstavlja daljnji razvoj i suradnju preko festivala Slavuj-Čuvita. Festival će se održati u Grohotama, na otoku Šolti, otoku pisme, meda, vina i uja – istaknuo je načelnik Cecić-Karuzić.

Načelnik Željko Grgačić, također je iskazao zadovoljstvo ostvarenom suradnjom.

„Općina Pitomača je poznata kao kraj kruha, pjesme i vina, a ovi projekti će kroz djecu biti nastavak svega što se u općini Pitomača događalo svih ovih godina. U projekte se aktivno uključuje i Centar za kulturu „Drago Britvić“, kao i učenici i djelatnici naše osnovne i srednje škole,“ rekao je načelnik Grgačić.

Siniša Cmrk je istaknuo da je namjera podijeliti sa svijetom sve krasote hrvatskog načina življenja, pokazati u najljepšem svjetlu prirodne ljepote i posebnosti ovoga kraja i tako promovirati Pitomaču, Podravinu, i „prelijepu Lijepu našu“ iz Virovitičko-podravske županije, koju je nazvao „Županija puna optimizma“. Cmrk smatra, da su djeca i glazba spoj koji to može učiniti najbolje i najdugotrajnije. Realizacija projekata predviđena je za kolovoz i rujan sljedeće godine, a ovo prigodom su predstavljene i nagrade, Slavuj i Čuvita, koje će dobiti pobjednici festivala.

(www.vpz.hr, fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”9936″]