Umrežavanje seoskih žena u Kladarama: Pedesetak sudionica dijelilo znanja o izradi ručnih radova

umrežavanje seoskih žena 13

U društvenom domu u Kladarama u organizaciji udruge Čuvarice kulturne baštine iz Kladara te uz pokroviteljstvo Općine Pitomača i Turističke zajednice, u srijedu, 20. studenog 2019. organizirano je šesto po redu „Umrežavanje seoskih žena“, na kojem su uz članice udruge sudjelovali i gosti iz drugih županija.

Ovaj događaj bio je ispunjen radionicama i prezentacijom o kulturi izrade ručnog rada u kojima je sudjelovalo pedesetak sudionica, od baka do djevojčica osnovnoškolske dobi, a sve s istim ciljem, pokazati svoju kreativnost, ali i naučiti nešto novo.
„Cilj je prikazati svima dio onoga što smo do sada uradili, ali i svake godine pokazati i naučiti nešto novo,“ rekla je Majda Kodžaga, predsjednica udruge Čuvarice kulturne baštine.

„Tehnike heklanja, štrikanja ili šivanja dobro su nam poznate, ali svake godine neka naša članica pokaže i nešto novo, odnosno neki detalj koji je naučila od svoje bake ili prabake. U svakom slučaju ima nas dosta, iz nekoliko županija, pa i iz grada Zagreba, a sve nas povezuje isto – ljubav prema starim običajima i starinama, neovisno da li se radi o ručnim radovima, izradom odjevnih predmeta ili narodnih nošnji, već i o stvarima koje su svakodnevno služile u domaćinstvu,“ napomenula je Majda.

Na radionici se moglo vidjeti raznih lijepih uradaka, od cvjetova od krep papira i vune do faldanja, ili kako to neki kažu šnitanja suknji, došivavanja odjevnih predmeta, ukrasa i ostalog, a vrijedne ruke mladih i starih predano su radile i prenosile svoja stečena iskustva u izradi tradicionalnih stvari.

„Krajnji cilj je svake godine isti – očuvanje tradicije, ne samo kladarskog kraja, nego i svih drugih krajeva iz kojih dolaze naše članice. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti, jer sve nam se više pridružuju istomišljenice mlađe dobi, a imamo i muških članova koji su nam stalna podrška,“ napomenula je gospođa Kodžaga.

„Zahvaljujem svima njima, a također i lokalnoj zajednici, Virovitičko-podravskoj županiji, Općini Pitomača i Turističkoj zajednici općine, ali isto tako i svima drugima koji pomažu i prate naš rad. Unaprijed se veselimo što ćemo i tijekom nastupajućih blagdana biti aktivni, od naših blagdanskih radionica, do sudjelovanja u događajima koje će tijekom blagdana organizirati Općina Pitomača,“ na kraju našeg razgovora rekla nam je predsjednica udruge.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”10105″]