Ansambl Strauss oduševio posjetitelje Preradovićeve kuće

koncert ansambla strauss 1

U nedjelju, 16. prosinca 2019. u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održao se božićni koncert Zagrebačkog salonskog ansambla Strauss.

Posjetitelji božićnog koncerta Zagrebačkog salonskog ansambla Strauss prepustili su se adventskoj čaroliji glazbenog vremeplova, doživjeli su vrijeme kada je Petar Preradović govorio svoje stihove uz takvu glazbenu pozadinu baš kao u nekom od sjajnih salona Austrougarske monarhije.

Zagrebački salonski ansambl Strauss djeluje punih deset godina u ovom sastavu, a nastao je po uzoru na salonske ansamble tipične za europske gradove XIX. stoljeća. Dotadašnja moda aristokracije proširila se na salone bogatih obitelji i glazbenih mecena. U današnje vrijeme klasična glazba sluša se uglavnom u koncertnim dvoranama i kazališnim kućama. Zagrebački salonski ansambl, kao jedini takav u Republici Hrvatskoj, njeguje upravo takvo muziciranje u salonima u jesen i zimu te promenadama u proljetnim i ljetnim mjesecima. Ansambl broji nastupe na Jelačićevim danima u Zaprešiću u dvorcu Lužnica, u palači Dverce na Gornjem gradu, u salonu Vile Weiss na Prekrižju, na Vidikovcu u parku Maksimir, u galerijama i muzejima, na svečanim prijemima u salonima ambasada i ostalim prigodnim svečanostima.

Ansambl čine akademski muzičari i muziciraju sa zajedničkim ciljem približavanja klasične glazbe što većem broju posjetitelja. Primjerenim i prigodnim odabirom programa umjetnička voditeljica Lara Silvestri Valdevit svakim nastupom Ansambla nastoji dotaknuti svačije srce u publici te stvoriti atmosferu u kojoj nitko ne ostaje ravnodušan.

Svirali su Lara Silvestri Valdevit, violina i umjetnički voditelj ansambla, Martina Drakulić, violina, Iva Kralj, violina, Petar Haluza, viola, Tomislav Babić, klarinet, Katarina Horvat, flauta, Lovro Kovačević, violončelo, Borna Dejanović, kontrabas.

Organizator božićnog koncerta je Centar za kulturu „Drago Britvić“, a koncert je održan u sklopu programa Glazbene nedjelje adventa u intimi Petrova doma.

(www.icv.hr, dr, fotografije: Ivan Bedeković)

[g-gallery gid=”11378″]