Građanima kroz radionicu predstavljen Centar za posjetitelje Križnica

U sklopu provedbe projekta „Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“ održana je radionica za lokalne dionike na temu izrade Studije upravljanja posjetiteljima i Akcijskog plana učinkovitog upravljanja posjetiteljima.

Na radionici su, uz članove projektnog tima sudjelovali predstavnici udruga lovačkih i ribolovnih klubova, Mjesni odbor Križnica, pružatelji ugostiteljskih i smještajnih usluga te vlasnici lokalnih OPG-ova.

Sudionicima radionice predstavljen je projekt koji je već sada u realizaciji naglašavajući pritom da se realizacija projekta u smislu otvorenja interpretacijskog centra očekuje u ljeto 2021. godine. Predstavljen je budući unutarnji i vanjski prostor centra, očekivani sadržaj i način upravljanja.

Građanima je bila ukratko predstavljena analiza prostora, kako bi oni u svrhu potvrde ili ispravaka tijekom radionice identificirali nekoliko ključnih problema i eventualnih rješenja tih problema, a koji mogu utjecati na posjetitelje i održivost centra, kao što su pitka voda, odvoz otpada, struja, prijevoz skelom, itd. Tijekom radionice identificirana su mjesta koja dodatno treba valorizirati te aktivnosti koje bi u prostoru mogle biti dopuštene s obzirom na kategoriju zaštite.

U nastavku radionice predstavljen je proces izrade dokumenta upravljanja posjetiteljima. Metodologija izrade dokumenta djelomično se oslanja na preporučenu metodologiju iz Smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima (HAOP). Povedena je rasprava sa stanovnicima Križnice o njihovoj ulozi u osiguranju održivosti centra i njegovom upravljanju.

Raspravom se došlo do zaključka da je najistaknutija uloga lokalnog stanovništva nadogradnja sadržaja za posjetitelje. U navedeno bi se ubrajalo davanje koncesije za upravljanje sadržajem poput kanua, uvođenje jedinstvenog pakiranja i logotipa za sve proizvode koji se prodaju na kućnom pragu, mogućnost davanja poduka i najam ribičke opreme iz ribolova, foto-safari organiziran od strane lovačkog društva, organizirane radionice pletenja košari i slično.

Ovo je prva u nizu radionica koje će se održati na sličnu tematiku, a sve u cilju što bolje i kvalitetnije provedbe navedenog projekta, ali i realizacije budućih aktivnosti nakon otvaranja Centra za posjetitelje Križnica.

[g-gallery gid=”11402″]