Otvoren novi pogon Spider grupe

Otvorenje novog pogona Spider grupe 4

U petak, 6. prosinca 2019. u poslovnoj zoni Rakitka svečano je otvorena nova tvornica vodećeg hrvatskog proizvođača čajeva, Spider grupe Pitomača.

Najsuvremeniju tvornicu za pakiranje čajeva otvorili su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Tomislav Tolušić, Zoran Lucić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, župan Igor Andrović, načelnik Željko Grgačič, Frederico Dodero, predsjednik uprave tvrtke Herbarium, i Denis Nemčević, predsjednik uprave Spider grupe Pitomača.

Otvorenju su nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenik župana Marijo Klement, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, poslovni partneri, suradnici i brojni drugi uzvanici.

Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji, kontinuiranom rastu i posvećenosti u proizvodnji čajeva Spider grupa Pitomača stvorila je preduvjete za još snažniji iskorak na tržište. Otvoren je novi proizvodni pogon, a u najvećoj i najsuvremenijoj tvornici za pakiranje čajeva od sada će se pripremati i čajevi koji se na tržištu nalaze pod brendom Naturavita.

Nošeni obiteljskim duhom i tradicijom, Naturavita čajeve razvija tim stručnjaka koji brine o uzgoju i preradi bilja po principu od polja do stola. Ukupna investicija u novi proizvodni pogon te izgradnju i opremanje iznosi više od 28 milijuna kuna, a ostvareno je i pravo na sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 50 posto. Zahvaljujući novoj tvornici, kapaciteti proizvodnje bit će 400 milijuna vrećica čajeva godišnje, što je za čak 100 milijuna vrećica više u odnosu na prošlo razdoblje.

– Kad govorimo o otvaranju novih pogona, Jan Spider je jedna od najboljih obiteljskih firmi, ne samo u našoj županiji, nego i puno šire. Ulaganja poput ovih omogućuju daljnja zapošljavanja, a u doba kad nije lako u proizvodnji ljekovitog bilja i čajeva, grupacija Jan Spider ide i dalje u pozitivnim smjerovima – rekao je Tomislav Tolušić. Istaknuo je kako ova investicija znači puno i proizvođačima primarnog proizvoda, kao što su kamilica i ostalo ljekovito bilje, jer im omogućuje veći otkup i sigurniji plasman, ali i da ima važnu ulogu u izvozu. Svakako je to dobra vijest, istaknuo je, za 150 ljudi koji rade u tvrtki te poručio kako i u bliskoj budućnosti očekuje nove investicije.

Čestitke na otvorenju uputio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Zoran Lucić.

– Drago mi je da ste koristili sredstva iz EU fondova, što je dokaz da pametno planirate svoj razvoj. Republika Hrvatska, srećom, ugovara EU fondove iznad prosjeka EU. Uskoro ćemo otvoriti i novi natječaj, za istraživanje i razvoj, putem kojeg ćemo poduzetnicima podijeliti više od 100 milijuna eura. Tako će i za vaš daljnji razvoj biti prilike, za dodatna bespovratna sredstva, a sve naše institucije su vam na raspolaganju, za svu pomoć koju trebate u daljnjem širenju poslovanja – naglasio je državni tajnik.

Važni za županijsko gospodarstvo

Župan Igor Andrović rekao je kako je tvrtka Jan Spider kontinuiranim ulaganjima pokazatelj da se ustrajnošću i odgovornim poslovanjem mogu napraviti velike stvari ne samo na lokalnoj, nego i na svjetskoj razini.

– Ovo je samo nastavak procesa koji je započeo davno prije. Dugogodišnja tradicija ove tvrtke, kontinuirani rast i posvećivanje pozornosti proizvodnji čajeva doveli su do toga da je danas tvrtka Spider grupa na tržištu korak ispred konkurencije. Nadam se da će tvrtka uspješno poslovanje i dalje nastaviti, s brendom Naturavita, koji će se pakirati ovdje, u najvećoj i najsuvremenijoj tvornici te da će njihov izvoz biti još uspješniji – poželio je župan Andrović koji naglašava važnost ove tvrtke u gospodarstvu, rastu i zapošljavanju na području Virovitičko-podravske županije.

Načelnik Željko Grgačić također je uputio čestitku svim uključenima u ovu vrijednu investiciju, pohvalivši poslovanje tvrtke Jan Spider, a koja uz izvrsne poslovne rezultate, od samog početka pokazuje i svoju društvenu odgovornost.

– Tvrtka je uvijek pomagala klubovima i udrugama na području naše općine i jedno su od onih poduzeća s kojima je užitak raditi i surađivati – ocijenio je načelnik Grgačić.

Moderni i ekološki svijeni

Najsretniji su pak bili sami ulagači – predsjednik Uprave tvrtke Herbarium Federico Dodero i predsjednik Uprave Spider grupe Pitomača Denis Nemčević.

– U ove tri godine, učinili smo puno, radili smo po 24 sata dnevno, no postigli smo rast koji smo željeli. Naši ciljevi još nisu gotovi, no na dobrom smo putu. Danas stojimo na onome što smo Denis i ja i naše obitelji gledali kao viziju prije punih šest godina, a imamo i novu, za budućnost. To je biti među pet najboljih u svijetu, ta nas vizija drži, za nju se zajedno borimo svaki dani, ne samo kao poslovni tim, nego i kao obitelj – istaknuo je gospodin Dodero koji je zahvalio svima uključenima u ovu investiciju.

– Ovom investicijom u novi pogon tvornice Herbarium koju danas puštamo u rad otišli smo još korak dalje od konkurencije, jer se radi o najmodernijoj tehnologiji u svijetu koja se bavi finalizacijom proizvodnje čajeva. Svjetski trend je da čajevi budu bio razgradivi i eco-friendly. Tako pakirani čajevi neće koristiti celofan, najlon, metal i druge materijale koji nisu bio razgradivi. Uz vlastiti brend – Naturavita čaj, proizvodimo čajeve pod imenima vodećih trgovačkih lanaca u svijetu koje oni distribuiraju svojim kupcima.

To je golema odgovornost, ali i povjerenje koje smo stekli – istaknuo je Denis Nemčević. Novi pogon donio je priliku i za nova radna mjesta, ali i buduće investicije ove uspješne obiteljske tvrtke koja ima implementirane sustave kvalitete IFS Food verzija 6, HACCP, UTZ i EU Organic.

– Planovi za budućnost su, kao i dosad, intenzivni i dinamični, tako da i u budućim razdobljima planiramo rast svih ključnih pokazatelja poslovanja, širenje na ostala tržišta te nova zaposlenja – rekao je gospodin Nemčević.

(www.icv.hr, mlo, fotografije: Ivan Bedeković)

[g-gallery gid=”10652″]