Pola godine u Preradovićevu domu

619 Revija narodnih nosnji s podrucja opcine Pitomace

U lipnju prošle godine novoobnovljena rodna kuća Petra Preradovića službeno je otvorena za javnost.

Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska Interreg, u okviru projekta „Preradović & Csokonai,“ Općina Pitomača je renovirala i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici. Staro, zapušteno zdanje uređeno je kao suvremeni interpretacijski centar.

Cijela kuća prožeta je zanimljivim, novomedijskim sadržajima poput multimedijalnog izloška „Virtualna stvarnost“ i holograma Petra Preradovića, te interaktivnih atrakcija poput dovršavanja pjesama, zajedničkog slaganja stihova ili kvizova o pjesničkim interpretacijama.

U kući možete pregledati audio-vizualne zapise o Grabrovnici i pjesniku, preslušati skladbe nastale na temelju Preradovićevih pjesama i još mnogo toga što će sigurno oduševiti svakog posjetitelja. Također, svima koji dođu u kuću našeg slavnog pjesnika predlažemo gledanje igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od dvadesetak minuta.
Pored mnoštva posjetitelja, kako pojedinačnih tako i organiziranih grupa, u našem interpretacijskom centru održano je i mnoštvo događanja.

Dobar početak

U rujnu je tako kod nas izvedena predstava „Brat sim, brat tam“ dramske skupine HKUD Frankopan iz Ferdinandovca. Komedija je nasmijala sve posjetitelje te ih ujedno podsjetila na neke prošle dane.

U rujnu je također održan i fenomenalan koncert Hollywood film music quartet-a. Dvorana poezije, u kojoj se održavaju ovakva događanja, bila je puna te se za događaj tražila karta više. Kvartet je izveo repertoar od 16 pjesama koji potpisuje skladatelj Ozren Glaser. Bilo je tu glazbenih tema iz filmova i serija poput Titanika, Igre prijestolja, Zvjezdanih staza, Gladijatora, Pirata s Kariba i drugih. Idejna začetnica projekta Hollywood quartet-a Marijana Knezoci i sama je ostala oduševljena predivnim ambijentom naše kuće.

Užurbana jesen

Listopad smo započeli radionicom o eteričnim uljima. U sklopu obilježavanja dječjeg tjedna u kući smo organizirali „Dječje karaoke.“ Ovom aktivnošću, osim što smo djeci pružili mogućnost javnog nastupa, animirali smo ih da posjete interpretacijski centar. U karaokama je sudjelovalo jedanaest djevojčica i jedan duet sa svojim omiljenim pjesmama. Stručni žiri, koji su činile glazbenice iz vokalno-instrumentalnog sastava The Fusion donijele su odluku o najboljim izvedbama, prvo mjesto osvojila je Vinka Grguljaš izvedbom pjesme „Paloma nera,“ drugo Jelena Martinčević pjevajući „Život nije siv,“ a treće duet Eme Živko i Tee Jakupec s pjesmom „Moćna muzika.“

U drugom dijelu listopada u kući je održano otvorenje samostalne izložbe Stjepana Ivanca, važnog predstavnika hlebinske škole. Nakon otvorenja izložbe, koja je održana u suradnji s likovnim klubom Duga Pitomača, krajem listopada održan je i vrhunski jazz-koncert ZZ Quartet-a. Tom prigodom Ratku Zjači, koji je muzicirao u sklopu sastava, uručena je nagrada „Miroslav Sedak Benčić“ Hrvatskog društva skladatelja.Svi ljubitelji dobre glazbe i jazza uživali su u ovom jazz-spektaklu te u ambijentu naše kuće.

Povodom obilježavanja mjeseca hrvatske knjige u interpretacijskom centru je održana promocija knjige „Žene vole pametne muškarce“ autora Zlatka Erjavca. Događaj je oduševio sve prisutne, a za glazbeni dio programa pobrinule cure iz sastava The Fusion. Kraj listopada obilježila je i sadnja dviju lipa, posljednja aktivnost projekta „Preradović i Csokonai.“ Jedno je drvo posađeno kao simbol zajedničke suradnje i prijateljstva Općine Pitomača i Grada Čurguja, a drugo, „unuka Petrove lipe“ s brežuljka Hat na ulazu u Grabrovnicu, u spomen na samog Preradovića.

U studenom je održana revija narodnih nošnji i predstavljanje najbolje seoske žene Svetlane Bastalić. Reviju su pjesmom i plesom otvorili najmlađi članovi KUD-a „Petar Preradović“ Grabrovnica, a sudjelovala su i kulturno-umjetnička društva iz Otrovanca, Kladara, Dinjevca, Črešnjevica i Starogradačkog Marofa. Vrednovanje tradicije jedan je od ciljeva interpretacijskog centra, manifestacije poput ove doprinose očuvanju naše vrijedne baštine.

Čarobni advent

U prosincu su u kući organizirani razni adventski događaji, Glazbene nedjelje u intimi Petrova doma, blagdanski koncerti Ksenije Erker, Tomislava Brajše, Zagrebačkog salonskog ansambla Strauss i glazbeni stand-up „Me Myself & Harp“ Doris Karamatić. Ovi vrhunski glazbeni događaji oduševili su sve posjetitelje i na trenutak ih zaveli božićnom čarolijom.

Pored kvalitetnog programa u glazbenim nedjeljama adventa, u kući je u prosincu održana božićna priredba učenika Područne škole Grabrovnica, tradicionalni božićni koncert Područne glazbene škole dr. Marijana Jergovića Pitomača, otvorenje godišnje izložbe likovnog kluba Duga Pitomača i predstavljanje hit-knjige motivacijskih poetskih zapisa Danijele Martinović „Neopisivo.“

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, pod nadležnošću Centra za kulturu „Drago Britvić,“ stvara i organizira kulturne, umjetničke i glazbene sadržaje na području općine Pitomača. Dosadašnjim i budućim događanjima utječe se na stvaranje i povećanje kulturnih i umjetničkih sadržaja na području općine te proširuje zadovoljstvo svih građana što se održava razvitkom publike, njezinim odgojem kao i doprinosom na cjelokupnu kulturnu i društvenu sliku lokalne zajednice.

[g-gallery gid=”12274″]