Županijska delegacija u radnom posjetu Bruxellesu

posjet briselu 8

Eurozastupnica Ruža Tomašić kao pokroviteljica natjecanja „Najuzornija hrvatska seoska žena“ u svom briselskom uredu ugostila je pobjednicu iz 2019. godine, Svetlanu Bastalić, koja je u posjet Europskom parlamentu došla zajedno sa suprugom Matom te kćerima Mihaelom i Matejom.

S najuzornijom seoskom ženom bila je i delegacija Virovitičko-podravske županije koju su činili župan Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement i načelnik Željko Grgačić. Uz delegaciju naše županije u pratnji su bile ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić i prva i druga pratilja natjecanja „Najuzornija hrvatska seoska žena,“ Snježana Dianežević i Marijana Podrug.

Svoj briselski posjet članovi delegacije upotpunili su razmjenom iskustava s Jakšom Petrićem iz Posebnog odbora za poljoprivredu Stalnog predstavništva RH pri Europskoj uniji te britanskim i španjolskim eurozastupnicama Antheaom McIntyre i Mazaly Aguilar. Članovi delegacije također su se sastali s hrvatskim eurozastupnikom Karlom Resslerom.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica razgovarala je sa županom, načelnikom i najuzornijom hrvatskom seoskom ženom.

Županijska delegacija posjetila je i Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema, zajednički ured pet naših županija koji u Bruxellesu predstavlja i Virovitičko-podravsku županiju. Zajednički sastanak održali su s voditeljem predstavništva Tonijem Žufićem.

Predstavništvo je utemeljeno uz podršku Vlade RH sa svrhom zajedničkog, a time i lakšeg nastupa pet najistočnijih hrvatskih županija prema institucijama Europske unije.

„Zajedničko predstavništvo predstavlja putokaz kako se zajedništvom mogu raditi velike stvari,“ istaknuo je župan Andrović.

U Bruxellesu se nalaze najvažnije institucije Europske unije, Europska komisija i Europskog vijeće. Sjedište Europskog parlamenta službeno je u Strasbourgu gdje se održavaju glavne plenarne sjednice ali se većina pripremnih radnji i sjednica održava u zgradi parlamenta u briselskoj Europskoj četvrti.

(Fotografije: Kristijan Toplak, Svetlana Bastalić)

[g-gallery gid=”12573″]