Izvještajna skupština DVD-a Velika Črešnjevica

U subotu, 8. veljače 2020. održana je 83. izvještajna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Črešnjevica u Društvenom domu u Velikoj Črešnjevici.

Sjednicu je otvorio predsjednik društva Željko Palković. Na početku skupštine pozdravio je sve prisutne goste, načelnika Željka Grgačića, župana Igora Androvića, zapovjednicu Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateju Fras-Venus i tajnika Domagoja Majstorovića, zapovjednika Vatrogasne zajednice općine Pitomača Zdravka Frasa, počasnog člana Majetić Milana, direktora Vodakoma Pitomača Antonia Vidovića i sva dobrovoljna vatrogasna društva iz Turnašice, Pitomače, Starogradačkog Marofa, Starog Graca, Kladara, Sedlarice, Grabrovnice, Virja, Vukosavljevice, Kozarevca.

Izvješće o radu Upravnog odbora i zapovjedništva podnio je zapovjednik Mario Rengel. Iznio je da broje 110 članova, od toga 20 operativnih članova, 23 izvršna članova, 10 pričuvnih članova, 16 podupirajućih članova, 3 počasna člana, 2 veterana. Pomladak čini 39 članova, od toga 16 djece i 23 mladeži. Po zvanjima broje 4 časnika I. klase, 9 dočasnika I. klase, 9 dočasnika, 18 vatrogasaca I. klase, 33 vatrogasca i 16 pripadnika vatrogasne mladeži.

Od opreme nabavili su 5 kompleta radnih odora, te su kompletirali ormare za držanje intervencijske opreme u spremištu. Donacijom iz austrijske pokrajine Tirol dobili su 10 intervencijskih vatrogasnih kaciga. Posjeduju 15 kompleta zaštitne opreme za vatrogasne intervencije, navalno vozilo Magirus, navalno vozilo marke Iveco koje nema na sebi spremnik za vodu već posjeduje agregat i opremu za gašenje požara, kombi vozilo marke Citroen, traktorsku cisternu, staru špricu na konjsku zapregu i sustav za kodno alarmiranje sirene.

U 2019. godini imali su pet vatrogasnih intervencija i to: ispumpavanje vode iz podruma, uklanjanje srušenog drveća, zaštita imovine mještana postavljanjem zečjeg nasipa kod poplava, probijanje i čišćenje mostova ispod prometnica od naplavina te pomoć kod popravka i uklanjanja oštećenih i srušenih objekata. U protekloj godini sudjelovali su na županijskim, općinskim i brojnim drugim vatrogasnim natjecanjima, te su organizirali 13. turnir djece i mladeži “Ilinje 2019” i tradicionalno 12. natjecanje sa starom ručnom vatrogasnom špricom s konjskom zapregom.

Njihov rad je ovisio o razumijevanju čelnih ljudi pa se time zahvalio Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću te njegovim suradnicima, Općini Pitomača i načelniku Željku Grgačiću i njegovim suradnicima te Općinskom vijeću, Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije, Vatrogasnoj zajednici općine Pitomača, a posebno se zahvalio zapovjednici Mateji Fras-Venus i Stjepanu Venusu za svekoliku pomoć i organizaciju oko nabave novog vatrogasnog vozila iz Austrije, te zapovjedniku Zdravku Frasu koji je s njima išao na primopredaju i koji je pomogao voziti vozilo iz Tirola. Isto tako se zahvalio i svim sponzorima koji su financijski pomogli i svim pripadnicima prijateljskih DVD-a koji su pomagali pri organizaciji natjecanja, ali i u drugim situacijama.

Na temelju pravilnika o dodjeli vatrogasnih priznanja,odlikovanja, znamenja, povelja i plaketa diplomu za 20 godina rada u vatrogastvu dobili su Mato Cupan i Ivan Šimunija. Diplomu za stjecanje zvanja vatrogasna mladež dobili su Marijan Pitomačan, Hana Matosović, Kristina Tudić, Marinela Lovrenčec, Marko Benger, Šimun Dravec i Kristijan Vuk. Diplome je dodijelio zapovjednik Fras.

Zapovjednica Mateja Fras-Venus čestitala je i zahvalila svakom vatrogascu DVD-a Velika Črešnjevica. Tom prilikom operativnim vatrogascima DVD-a uručila je iskaznice, koje su zaslužili Marina Siladić, Valerija Rengel, Sanela Siladić, Marko Strunjak, Marijan Šimunija, Igor Tišljar, Damir Strunjak, Mario Rengel, Martin Trstenjak, Tihomir Rilko, Ivica Palković, Dubravko Trstenjak, Željko Tudić, Igor Takač, Slavko Barčan, Tihomir Strunjak, Josip Takač, Miroslav Špoljarić, Darko Siladić i Darko Šimunija.

Sve prisutne je pozdravio načelnik Željko Grgačić, koji je čestitao i zahvalio DVD-u Velika Črešnjevica na radu i uspjehu. Naglasio je kako će izdvojiti što više sredstva za bolji rad DVD-a, jer vatrogasci su ti koji prvi priskaču u pomoć svima.

Sve prisutne pozdravio je i župan Igor Andrović koji je čestitao i zahvalio DVD-u Velika Črešnjevica na 83. godine neprestanog rada i na svim postignućima u prošloj godini. Zahvalio se na njihovom nesebičnom i volonterskom radu koji su pokazali kroz svoje intervencije.

Na kraju svima je zahvalio predsjednik DVD-a Željko Palković i pozvao sve na domjenak i zajedničko druženje.

(www.icv.hr, Ivan Bedeković)

Podijeli...
Back to top
Skip to content