Godišnja skupština DVD-a Pitomača

skupština dvd pitomača 14

U nedjelju, 1. ožujka, u vatrogasnom domu održana je izvještajna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pitomača.

Skupštini su uz članove DVD-a prisustvovali načelnik Željko Grgačić, zamjenik župana Marijo Klement, Zdravko Fras ispred Vatrogasne zajednice općine, predstavnici društava iz Velike i Male Črešnjevice, Starogradačkog Marofa, Turnašice, Otrovanca i Kladara, te Limena glazba Pitomača koja je izvela himne na početku skupštine.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Pitomača osnovano je 1894. godine i ove godine navršava 126 godina rada. Cijelo to vrijeme DVD Pitomača bila je nositelj zaštite od požara, ali i drugih društvenih zbivanja na ovom području. Danas društvo broji 70 članova, od toga 20 operativnih, 20 pričuvnih, 10 počasnih, 10 djece, 10 mladeži. Svi operativni članovi imaju liječnički pregled i osiguranje, relativno dobro su opremljeni i imaju autocisternu, navalno vozilo i kombi vozilo.

DVD Pitomača je centralno društvo na općini s najviše zaprimljenih i odrađenih intervencija. Točnije u protekloj godini odradili su 32 intervencije, 18 požara i 14 tehničkih intervencija. Najviše intervencija imali su na području samog mjesta Pitomača, ali izlazili su i u Otrovanec, Kladare, Veliku Črešnjevicu, Grabrovnicu i Sedlaricu.

Sve su intervencije odrađene na vrijeme i bez zamjerki, kako zbog zalaganja članova, ali najviše zbog toga, što imaju dnevno dežurstvo u spremištu čime je i samo vrijeme izlaska skraćeno na svega nekoliko minuta. Tim putem zahvalili su se općinskom zapovjedniku Zdravku Frasu. U dogovoru Vatrogasne zajednice općine Pitomača i Općine Pitomača svaki izlazak na intervenciju je nagrađen, pa je svaki sat proveden na intervenciji plaćen 40 kuna neto i to izravno na račun svakog vatrogasca.

Od ostalih aktivnosti sudjelovali su na općinskom natjecanju s djecom i osvojili 1. mjesto te na županijskom natjecanju gdje su osvojili 3. mjesto. Sudjelovali su na hodočašću vatrogasaca na Mariju Bistricu, posjetili Ličko-senjsku županiju, sudjelovali na županijskoj vatrogasnoj vježbi, s vozilom i članstvom pomogli DVD-u Mala Črešnjevica u organizaciji operativnog natjecanja.

Iz vlastitih sredstava tijekom prošle godine kupljeno je 10 novih tlačnih C-cijevi, šest B-cijevi, četiri vatrogasna aparata S9, tri naprtnjače i nešto osobne zaštitne opreme. U siječnju ove godine potpisali su s Ministarstvom unutarnjih poslova ugovor, putem kojega će dobiti na korištenje novo navalno vozilo. Riječ je o kratkom vozilu s rezervoarom za vodu i pjenu, i sa svom opremom koja u njega pripada. Vrijednost vozila je preko nekoliko milijuna kuna, a nabavlja se sredstvima iz fondova Europske unije.

U svrhu ostvarivanja ciljeva i zadataka na sjednici je donesena odluka o osnivanju sekcije Križnica, koju će predstavljati Josip Sesvečan.

Diplome za stjecanje zvanja vatrogasac dodijeljene su Alenu Ivanoviću, Katarini Kovač, Josipu Sesvečanu, Spomenku Cetinu i Željku Miroviću. Za stjecanje zvanja vatrogasac I. klase diplomu je dodijeljena Denisu Živku, a za stjecanje zvanja dočasnik Dejanu Sučiću i Marku Đakiću.

Diplome za 20 godina rada u vatrogasnoj organizaciji dodijeljene su Mariju Antoljaku i Marku Đakiću, diplome za 30 godina rada Loliti Grlica i Josipu Mađaru, diplomu za 40 godina rada dobili su Zlatko Jakupec, Marijan Hencl, Ivan Veličan, Zlatko Lovreković, Jakob Šokec i Ivan Klaić.

Također svim operativnim vatrogascima DVD-a Pitomača uručene su iskaznice – Maja Antoljak, Lolita Grlica, Marijo Antoljak, Marko Đakić, Ivan Šokec, Dinko Pavlić, Hrvoje Slaviček, Siniša Kos, Josip Mađar, Zlatko Lovreković, Ivan Ilinčić, Denis Živko, Mihael Lovreković, Tihomir Pintar, Željko Živko, Zlatko Jakupec, Antonio Smiljanić i Dario Rešetar.

Načelnik Željko Grgačić svima je čestitao na dugogodišnjem radu i zahvalio DVD-u Pitomača, zaželivši u idućoj godini što manje intervencija, a što više druženja. Naglasio je kako je vrijeme da se krene u osnivanje Javne vatrogasne postrojbe Pitomača.

www.icv.hr, Ivan Bedeković

[g-gallery gid=”13374″]