Godišnja skupština Vatrogasne zajednice

skupština vatrogasne zajednice 8

U subotu, 7. ožujka, u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kladare održana je godišnja izvještajna skupština Vatrogasne zajednice općine Pitomača.

Izvješće o radu upravnog odbora i zapovjedništva podnio je zapovjednik Zdravko Fras. Vatrogasna zajednica djeluje preko svoje skupštine koja broji 29 članova, u kojoj su zastupljena sva društva s područja općine, njih 11 od kojih četiri središnja društva.

Vatrogasna zajednica općine Pitomača broji oko 950 članova, od toga 165 operativnih, 262 izvršnih, 20 pričuvnih, 186 pomažućih, 30 veterana, 25 počasnih i 275 članova pomlatka – 111 djece i 164 mladeži.

U 2019. su nabavili veću količinu nove opreme, a određena oprema im je donirana iz Austrije, iz vatrogasnih društava savezne pokrajine Tirol. Tako je prošle godine nabavljeno navalno vozilo Mercedes s 2000 litara vode za DVD Kladare, navalno vozilo Stayer s 3000 litara vode za DVD Turnašica, navalno vozilo Iveco bez vode za DVD Velika Črešnjevica, navalno vozilo Stayer bez vode za DVD Stari Gradac, zapovjedno vozilo Fiat Doblo za VZO Pitomača, malo teretno vozilo Mercedes za DVD Turnašica.

Također, stigao je i čamac za potrebe prelaska rijeke Drave u kriznim situacijama. Preko Ministarstva poljoprivrede DVD Stari Gradac je dobio novo kombi vozilo marke Volkswagen za potrebe prijevoza svojih članova. Iz Tirola je stiglo 120 zaštitnih kaciga na zajednicu koje su podijeljene po svim društvima.

Osim toga, vozilo TAM s opremom za gašenje DVD Kladare donirao je mjestu Križnica, kako bi se u slučaju potrebe moglo zaštititi tamošnje stanovništvo do dolaska većih snaga iz općine. Sva vatrogasna vozila su registrirana, popunjena odgovarajućom opremom i u svakom trenutku spremna izaći na intervenciju.

Vatrogasna zajednica je u 2019. sudjelovala na županijskoj vježbi u Bušetini s 15 članova i četiri vozila. Na području općine odrađeno je još nekoliko operativnih vježbi, u Turnašici, Maloj Črešnjevici, Križnici, Starogradačkom Marofu, Kladarama i Velikoj Črešnjevici.

Iz zajednice redovito sudjeluju na svim specijalnostima, seminarima i tečajevima koje provodi Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije, šest članova VZO Pitomača položilo je ispit B kategorije za voditelja brodice, zbog vožnje čamca kojega su dobili, a s istim su odradili vježbu na rijeci Dravi, odradili su spuštanje čamca u rijeku, vožnju čamcem, pristajanje i prijevoz osoba, a na kraju izvlačenje čamca na prikolicu kod vrlo niskog vodostaja rijeke Drave.

Postrojbe društava VZO Pitomača izašle su na ukupno 50 vatrogasnih događaja, od čega 26 požarnih događaja i 24 tehnička događaja. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 211 vatrogasaca sa 67 vozila.

Vatrogasna zajednica organizirala je 25. općinsko vatrogasno natjecanje za sve kategorije natjecatelja u Grabrovnici za odrasle i za djecu i mladež s ukupno 36 ekipa. Nakon županijskog natjecanja u Suhopolju djevojke DVD-a Starogradački Marof, ženska A ekipa DVD-a Velika Črešnjevica i mladići, ženska B ekipa, muška A, muška B ekipa DVD-a Turnašica kvalificirale su se na državno natjecanje.

Organiziran je i 9. Zimski kup VZO Pitomače u školskoj dvorani OŠ Petra Preradovića Pitomača. Članovi zajednice sudjelovali su na proslavama pojedinih vatrogasnih društava i izvan naše županije.

Uoči Uskrsa organizirali su stražu kod Isusova groba kako u župnoj crkvi sv. Vida u Pitomači, povodom dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, organizirali su druženja, vježbe, prezentaciju vozila i opreme te organizirali odlazak na misu. U mjesecu svibnju dijelili su promotivne materijale HVZ-a kao preventiva zaštite od požara. Pregledana su vozila i oprema koja su sprema za provođenje posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH.

www.icv.hr, Ivan Bedeković

[g-gallery gid=”13549″]