Održan tečaj ‘Uzimanje uzoraka tla za analizu’

tečaj uzimanje uzoraka tla

U četvrtak, 5. veljače, u plavoj sali Općine Pitomača održan je tečaj „Uzimanje uzoraka tla za analizu“.

Tečaj su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a besplatan je za sve poljoprivrednike.

Poljoprivrednici su na predavanjima mogli slušati o propisima i obvezama korisnika poljoprivrednog zemljišta, pravilnog uzimanja uzoraka tla, označavanja i dostavljanja uzoraka. Bilo je riječi i o značaju provedbe analize i mjerama očuvanja i popravka plodnosti tla.

Tečaj je vezan uz zakonsku obvezu vršenja analiza tla za sve korisnike državnih potpora, a prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu za površine koje su u ARKOD sustavu (Upisniku) ukupne površine 1,00 ili više hektara.

„U suradnji Općine Pitomača i Ministarstva poljoprivrede organizirali smo tečaj da bi se ljudi osposobili te da bi mogli ispoštovati zakonsku obvezu, da ne moraju angažirati vanjske laboratorije za uzimanje uzorke tla, nego da sami mogu uzeti uzorke tla i nositi na analizu. Jedan uzorak tla predstavlja površinu do 10 ha, a prosječan uzorak se sastoji od 20-25 pojedinačnih uzoraka samih struktura tla ravnomjerno raspoređenih po ARKOD parceli odnosno poljoprivrednom zemljištu. Pojedinačni uzorci se pomiješaju te se dobiva prosječni uzorak težine od 1,5 kilograma,“ rekao je Goran Perović, stručni suradnik za ruralni razvoj i investicije Općine Pitomača te dodao kako uzorci služe za analizu, koja se potom šalje u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu, Centar za tlo koji će voditi monitoring samog stanja poljoprivrednog zemljišta.

www.icv.hr, Ivan Bedeković