Kreće projekt ‘Mladi ruralci’

mladi ruralci

U društvenom domu u Kladarama u četvrtak, 21. svibnja, održana je početna konferencija projekta „Mladi ruralci“ čiji je nositelj udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara u partnerstvu s Kulturno-umjetničkom udrugom Graničar iz Okrugljače.

Projekt je predstavila njegova voditeljica Tea Kranjčec.

U sklopu projekta održat će se 16 radionica na kojima će mladi od 16 do 30 godina učiti narodne običaje kao što su ukrašavanje starinskih predmeta dekupaž tehnikom, sviranje etno skladbi na tamburici, tkanje, šivanje i štrikanje, gatanje, kuhanje, izrada sapuna i prirodne kozmetike, čejanje perja, izrada tradicionalnih slastica, slikanje na platnu.

Jednako tako održat će se predavanja i panel rasprave na kojima će se mlade informirati o osnivanju vlastitog poduzeća i koje sve projekte mogu provesti u sklopu svog poduzeća.

„Cilj projekta je angažirati i uključiti mlade osobe između 16 i 30 godina starosti kako bi što kvalitetnije proveli svoje slobodno vrijeme. Mi smo uvidjeli nedostatak neformalnog obrazovanja i manjak aktivnosti za popunjavanje slobodnog vremena pa bi s tim radionicama pozvali mlade osobe da što kvalitetnije provedu svoje slobodno vrijeme,“ rekla je Tea Kranjčec.

Projekt traje devet mjeseci, započeo je 12. veljače 2020. godine, no zbog epidemije koronavirusa nije bilo moguće započeti s provedbom aktivnosti.

Ukupna vrijednost projekt „Mladi ruralci“ je 99,9 tisuća kuna, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 89 tisuća kuna dok je Općina Pitomača pridonijela 10,9 tisuća kuna.

Nakon konferencije održana je radionica ukrašavanja starinskih predmeta dekupaž tehnikom, a vodila ju je Vesna Bajić.

www.icv.hr, Ivan Bedeković