Obilježena 26. obljetnica smrti Stjepana Sulimanca

Na mjesnom groblju u Turnašici u nedjelju, 17. svibnja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na posljednjem počivalištu Stjepana Sulimanca Štefine, obilježena je 26. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Obljetnica je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a vijence su uz članove obitelji položila izaslanstva Općine Pitomača, Virovitičko-podravske županije, županijskog odbora HDZ-a i srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu.

Počast Stjepanu Sulimancu odali su posebni izaslanik predsjednika sabora Vladimir Šeks, ministrica Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić i predstavnici lokalnih vlasti, članovi udruga i mještani Turnašice.

Sve prisutne pozdravio je načelnik Željko Grgačić koji se prisjetio ovog domoljuba koji je volio Hrvatsku iznad svega: „Prošlo je 26 godina kako nas je s mirom napustio čovjek kojem je san uvijek bio slobodna i neovisna Hrvatska, a taj san mu se za života i ostvario. Njegov život je poruka svima nama. Da živimo svoj san zasnovan na pravdi, poštenju i borbi za naše ljude i našu domovinu Hrvatsku,“ rekao je.

Nazočnima se obratio i župan Igor Andrović ističući kako je Štefina, kako su ga zvali, bio blagi čovjek velikog srca koji je čitav svoj život posvetio Hrvatskoj neumorno radeći na ostvarenju vjekovnog sna, a to je slobodna Hrvatska, Hrvatska u miru, blagostanju i poštenju.

Vrijednosti Stjepana Sulimanca Štefine, njegovog odlaska, života i muke koju je ulagao kako bi stvorio slobodnu i suverenu domovinu prisjetio se i Josip Đakić: „Stjepan Sulimanac utisnuo je duboki pečat za Hrvatsku i vodeću hrvatsku stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu. Kao što za Stjepana Sulimanca znaju mještani općine Pitomača, isto tako njegov lik i djelo poznato je svim žiteljima Hrvatske. On je čovjek koji je prvi otvorio demokratski Sabor i predsjedao njime a ujedno je bio i njegov najstariji član. Njegov san i njegova cjeloživotna borba je urodila plodom i njegovi tragovi danas su vidljivi. Sloboda, demokracija, suverenost i neovisnost. Tuđmanov cilj i put koji je slijedio u potpunosti se poklapao s njegovim težnjama za slobodnu Republiku Hrvatsku. Prije svega je volio svakog čovjeka, a domoljublje i rodoljublje mu je također bilo na prvom mjestu. Vjerujem da danas koračamo njegovim putem i nadograđujemo njegovo djelo, kako bi sloboda i demokracija hrvatskog naroda bila što čvršća i kako bi život bio što ljepši i bolji,“ rekao je tom prigodom.

Na kraju je o Stjepanu Sulimancu govorio njegov bliski suradnik i prijatelj Vladimir Šeks: „Tada kada je bilo najteže, Štefina je “osvjetljavao hrvatsko nebo”, godinama i godinama zbog toga progonjen, zatvaran i izložen svim mogućim nedaćama, torturama, te lišen najosnovnije životne egzistencije. No Sulimanac je tu borbu i tu ideju koju je neprekidno širio po kazamatima Stare Gradiške i drugim komunističkim logorima. Temelj mu je bila misao braće Radić o slobodnoj i ravnopravnoj Hrvatskoj i zbog toga je s komunističkom vlasti stalno dolazio u žestoke sukobe. Stjepan Sulimanac Štefina se početkom devedesetih upisuje u Hrvatsku povjesnicu kao jedan od najzaslužnijih hrvatskih muževa koji su shvatili i osjetili trenutak početka stvaranja Hrvatskog državotvornog pokreta na čelu s Franjom Tuđmanom i Hrvatskom demokratskom zajednicom i jedan je od najzaslužnijih da je veliki dio naroda prihvatio Hrvatsku demokratsku zajednicu kao najbolju opciju za realizaciju vjekovnog sna… slobodne i neovisne Hrvatske,“ rekao je Vladimir Šeks završivši svoj govor poznatom izrekom pjesnika Frana Krste Frankopana “navik on živi ki zgine pošteno.”

Nakon polaganja vijenaca, molitve koju je predvodio turnašički župnik, velečasni Ljubiša Krmar, počast je odana i na spomen obilježju Stjepanu Sulimancu kod škole u Turnašici, a potom je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici održana je sveta misa zadušnica.

(www.icv.hr, bs, fotografije: Ivan Bedeković)

Podijeli...
Back to top
Skip to content