ŠKOLE I VRTIĆI KREĆU S “NORMALNIM” RADOM Razgovarali smo s ravnateljima s područja VPŽ

OSNOVNA ŠKOLA PITOMAČA

U sklopu treće faze popuštanja mjera je i ponovno organiziranje nastave u nižim razredima osnovnih škola te pohađanje vrtića. Kako bi se vidjelo koliki broj roditelja planira djecu slati u škole i vrtiće te se sukladno tome organizirao siguran boravak djece, odgojno-obrazovne ustanove s područja Virovitičko-podravske županije provele su ankete.

Rezultati pokazuju da je velika većina roditelja odlučila da će njihova djeca i dalje pratiti nastavu na daljinu.

Nastava u školama od ponedjeljka, 11. svibnja, krenut će samo u Orahovici i Pitomači, te područnim školama u Turnašici, Otrovancu i Grabrovnici. Roditelji troje djece iz Područne škole u Rogovcu iako su prvotno planirali da njihova djeca pohađaju nastavu u školi, odustali su.

Škole na području Virovitice, Slatine i svih drugih općina, osim Pitomače, neće pohađati nijedan učenik.

OŠ Petra Preradovića Pitomača
Ravnatelj Igor Maresić: Naše škole imaju sve potrebne preduvjete za održavanje nastave

Na osnovu dobivenih informacija u Osnovnu školu Petra Preradovića u Pitomači, od ponedjeljka bi nastavu u školama trebalo pohađati ukupno 12 učenika i to dvoje učenika u matičnoj školi u Pitomači, dvoje u Područnoj školi u Turnašici, četvero u Područnoj školi u Otrovancu i četvero u Područnoj školi u Grabrovnici. No, kako je naveo ravnatelj škole Igor Maresić, situacija s prijavom djece na nastavu mijenja se iz dana u dan, tako da ovi podaci ne moraju pod svaku cijenu biti i konačni.

– Od prijavljenih ukupno 13 učenika, jedan roditelj je odustao tako da sad imamo 12 prijavljenih učenika. S obzirom da naše škole imaju sve potrebne preduvjete, jer radi se o novim zgradama propisno uređenim i opremljenim, uz naravno sve potrebne predradnje vezane uz pandemiju koronavirusa koje nalaže Stožer Civilne zaštite RH, bojazan od zdravstvenih opasnosti ne bi trebao postojati. Nastava za one učenike koji dođu u škole počet će u 8 sati i trajati po potrebi, prehrana za učenike matične škole bit će osigurana, dok u područnim školama nema prehrane. Razlog o relativno malom broju prijavljenih učenika valja tražiti i u tome da su učenici i roditelji zadovoljni s održavanjem nastave na daljinu – rekao je ravnatelj Igor Maresić napomenuvši da u školi primjenjuju različite načine održavanja nastave na daljinu, a sve po naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

-Kod razredne nastave način samog vrednovanja je vezan najviše uz aktivnost svakog učenika u pojedinim predmetnim područjima, a povratna informacija su zadaće, projektni zadaci i ostalo, dok je predmetna nastava od 5. do 8. razreda popunjena i ispitima provjere znanja. S tim u vezi primjenjuje se sistem ograničenog vremena rješavanja zadataka, a nakon kraćeg vremena dobivaju i povratne informacije koliko su ostvarili bodova i kako su ocjenjeni. Pretpostavljam da najveću brigu, a vezano uz novonastalu situaciju imaju zasigurno učenici završnih razreda škole, a shodno ovogodišnjem upisu u srednje škole – rekao je Igor Maresić napomenuvši da je već zaprimio neke upite vezano za to.

-Tu problema ne bi trebalo biti jer se već nekoliko godina upisi obavljaju „online“ i na taj način se učenik bez problema može prijaviti. Veći problem oko prijave imati će oni učenici koji su, prije nego je počela karantena, imali lošije ocjene, tako da će tu možda biti problema oko ispravljanja istih, ali vjerujem da će se potruditi da te ocjene isprave i da na taj način stvore preduvjet za upis u željenu srednju školu – zaključio je ravnatelj Igor Maresić.

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica
Ravnateljica Margarita Kovačević: Imamo sve uvjete i spremni smo

Ravnateljica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica Margarita Kovačević ističe kako će u ponedjeljak u Posebnom programu za djecu s teškoćama u razvoju od jedne godine života do polaska u školu biti troje djece. U cijelom Programu je inače 11 djece.

– Imamo sve uvjete za rad s djecom, osigurali smo sva zaštitna sredstva i sredstva za dezinfekciju i spremni smo na pridržavanje svih mjera zaštite. S djecom će raditi dvije djelatnice, u smjeni od po tjedan dana. Roditelji će svakako dobiti kratke i detaljne upute vezano uz cijelu proceduru dolaska u COOR, preuzimanja djeteta i drugo – kaže M. Kovačević koja ističe kako će, sukladno vremenskim uvjetima, program nastojati provoditi na svježem zraku, u dvorištu i na igralištima Centra.

Dječji vrtić “Cvrčak” Virovitica
Ravnateljica Sandra Moslavac: Još uvijek ne znamo konačan broj polaznika

U Dječji vrtić “Cvrčak” Virovitica od ponedjeljka krenut će oko 50 djece, rekla je ravnateljica Sandra Moslavac i napomenula da se konačna brojka još ne može znati, sve dok roditelji ne pošalju ispunjene anketne listiće i potpišu suglasnost.

– Shodno zakonskim obvezama o posebnim uvjetima rada, bili smo dužni poslati roditeljima anketne listiće u kojima je točno opisan način rada vrtića u pandemijskim uvjetima, odnosno ispunjavanju svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo radi sprječavanja zaraze i širenja koronavirusa. Shodno toj odluci roditelji neće moći ulaziti u vrtić niti se tamo zadržavati, a djeca raspoređena u manje grupe raditi će po izmjenjenom programu uz pridržavanje svih uputa. Sva djeca koja budu pohađala vrtić imat će osigurano sve što imaju i inače, od prehrane, nadzora, dnevnog odmora i ostalog, a radno vrijeme vrtića biti će od 6,30 do 15 sati i 30 minuta – rekla je ravnateljica Moslavac.

Dječji vrtić “Potočnica” Pitomača
Ravnateljica Marija Jakelić: Od ponedjeljka u vrtić kreće 51 dijete

Od ponedjeljka u Dječji vrtić “Potočnica” Pitomača krenut će 51 dijete, rekla je ravnateljica Marija Jakelić.

– Nakon što su roditelji bili obaviješteni o svim njihovim obvezama vezano uz dovođenje i odvođenje djece u dječji vrtić te mjerama sigurnosti kojih se moraju pridržavati, prema trenutnim podacima, u Dječji vrtić „Potočnica” krenut će 51 dijete – kaže ravnateljica Jakelić i dodaje kako je roditeljima sve oko organizacije rada vrtića za vrijeme trajanja izvanrednih mjera dostupno na web stranici vrtića.

Dječji vrtić “Bubamara” Gornje Bazje
Ravnateljica Krunčica Topolovčan: Prema prvim podacima od ponedjeljka dolazi 13 djece

U Dječjem vrtiću „Bubamara“ u Gornjem Bazju, koji pohađa 40 djece od ponedjeljka 11. svibnja u vrtić bi trebalo doći petero djece u jasličku skupinu, a osmero u stariju skupinu.

– Ovo su rezultati nakon prvih razgovora, a tek nakon donošenja roditeljskih suglasnosti za pohađanje vrtića znat ćemo stvaran broj djece koja će pohađati vrtić – rekla nam je ravnateljica Krunčica Topolovčan.

Podatke ćemo ažurirati kako budu pristizali.

(www.icv.hr, bs, mš, vg, ml, mlo; foto: I. Bedeković)