Županija objavila poziv za pomoć mikro poduzetnicima

Župan Igor Andrović raspisao je Javni poziv za ostvarivanje jednokratne novčane pomoći za mikro poduzetnike u djelatnostima pogođenima epidemijom koronavirusa kojima je bio zabranjen rad na području Virovitičko-podravske županije i koji su ostvarili pravo na novčanu naknadu od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

U cilju očuvanja radnih mjesta i likvidnosti obrtnika, a zbog nemogućnosti obavljanja njihovih djelatnosti uslijed epidemije koronavirusa, na temelju članka 2. stavka 2. Odluke o jednokratnoj novčanoj pomoći za mikro poduzetnike u djelatnostima pogođenima koronavirusom kojima je zabranjen rad i koji su ostvarili pravo na novčanu naknadu od strane Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavljen je ovaj javni poziv.

„Pozivam sve mikro poduzetnike na području Virovitičko-podravske županije kojima je bio zabranjen rad za vrijeme trajanja pandemije uzrokovane koronavirusom da se jave kako bi ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć,“ naglasio je župan Andrović.

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, definirao na koje se tvrtke, obrte, odnosno poslodavce mjera zabrane odnosi te je tako istima onemogućio poslovanje za vrijeme trajanja epidemije.

Uz paket mjera pomoći koje je zaključkom odredila Vlada Republike Hrvatske za pokriće osnovnog troška minimalne plaće poslodavaca, Županija na ovaj način želi dodatno pomoći mikro poduzetnicima kojima je bio zabranjen rad za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane koronavirusom u iznosu do najviše 2.000 kuna jednokratno, a što ovisi o broju podnesenih zahtjeva te osiguranim sredstvima u proračunu Županije.

Poslovni subjekti su prilikom javljanja na javni poziv dužni priložiti kao dokaz Ugovor o dodjeli potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) iz kojeg je razvidno da isti nisu bili u mogućnosti obavljati svoju djelatnost zbog Odluke  Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te da su ostvarili pravo na neto minimalni iznos plaće od 3.250 kuna po zaposlenome, a ujedno je potrebno priložiti i potvrdu porezne uprave o uredno podmirenim obvezama, ne starija od 30 dana.

Javni poziv i obrazac možete preuzeti ovdje:

www.vpz.hr, ilustrativna fotografija: Kristijan Toplak