Održana svečana sjednica Općinskog vijeća, premijer Plenković čestitao Vidovo

Povodom obilježavanja Danâ općine Pitomača i blagdana našeg zaštitnika, svetog Vida, u petak, 12. lipnja, u novoobnovljenom Domu kulture Drago Britvić održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Ove je godine sjednica održana u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Otvorivši sjednicu predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan istaknuo je zadovoljstvo urađenim na obnovi doma kulture koji će od sada nositi naziv Drage Britvića, poznatog pitomačkog pjesnika. Prostor je inače stanovnicima Pitomače poznatiji pod kolokvijalnim nazivom Kinosala.

Načelnik Željko Grgačić osvrnuo se na brojne projekte realizirane u prošloj godini, ponajviše Poduzetnički inkubator koji se pokazao kao pogodak u sridu kada je riječ o poticanju gospodarskog razvoja općine, premašivši očekivanja o popunjenosti.

„Zbog iskazanog interesa za nove poduzetničke investicije, Općina Pitomača krenula je u realizaciju proširenja Poduzetničke zone Rakitka, otkupivši još 43 tisuće kvadrata zemljišta kako bi osigurala jednako kvalitetne uvjete za dolazak novih zainteresiranih ulagača,“ rekao je načelnik Grgačić. Svrha inkubatora je povećati zaposlenost na području općine.

Nekoliko velikih projekata u završnim je fazama ili je već dovršeno. Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića pridonosi promociji baštine još jednog velikog pjesnika, rodom iz našeg kraja, a prošle je godine također otvoreno i reciklažno dvorište, prvo u županiji, opremljeno za prihvat različitih otpadnih materijala, od papira do elektronike, od guma do starih lijekova. Kao pravo „Zeleno srce Podravine“ u Općini je velika pozornost posvećena podizanju svijesti naših građana kako reciklaža čuva okoliš, štedi resurse i energiju i pridonosi boljitku svih nas. I to je smjer koji je zacrtala općinska vlast, održivi, zeleni razvoj uz njegovanje kulturnog nasljeđa.

Od projekata u provedbi spomenuta je Aglomeracija Pitomača, izgradnja kanalizacijske mreže s pročišćivačima otpadnih voda u većini naselja općine, Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na Križnici, inovativan projekt približavanja prirodne baštine posjetiteljima i stvaranja radnih mjesta na osnovi održivog turizma, te izgradnja edukativno-turističke staze Banov brod i društvenog doma u Starogradačkom Marofu.

Napomenuto je i da je Općini u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg odobren projekt EAGLE Pitomača-Pecs, čiji je cilj razviti turistički potencijal stavljajući vinogradarsko područje naše općine na kartu turističkih destinacija šire regije. Ptičja fauna koja obitava na području Pitomače i Pečuha, Bilogore i planine Meček u Mađarskoj, kao nit vodilja projektnog prijedloga na jedinstven način spaja ova dva područja kao i našu zajedničku prirodnu i kulturnu baštinu.

„Čestitam vam na svim tim projektima, drago mi je da u dijelu projekata sudjeluje i Virovitičko-podravska županija, a posebice smo ponosni na Poduzetnički inkubator koji je otvoren ove godine i već je gotovo popunjen,“ istaknuo je župan Igor Andrović.

Na sjednici su ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje Tomislav Petric Općinskom načelniku Općine Pitomača partneru na projektu i direktoru tvrtke DRAFT d.o.o. nositelju projekta, uručili ugovor o financiranju za „Spektar,“ projekt unapređenja infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici.

„Provedbom projekta omogućit će se pružanje usluga psihosocijalne podrške osobama srednje i starije dobi, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te za osobe svih dobi koje su bile žrtve nasilja, usluga rane intervencije djeci, a osigurat će se i pružanje psihosocijalne podrške djeci i osobama u dobi od 7 do 21 godinu. U sklopu projekta će se rekonstruirati stara zgrada srednje škole u Pitomači te opremiti suvremenom pedagoško-didaktičkom opremom kojom će se korisnicima s područja triju općina osigurati potrebna usluga,“ rekla je ministrica Bedeković.

Čestitke Pitomačanima povodom Danâ općine na kraju sjednice uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, izrazivši zadovoljstvo radom općinskih vlasti.

„Ovo što ste učinili s Domom kulture je impresivno, čestitam vam, i vidim da je naša politika fiskalne decentralizacije dobila svoju operacionalizaciju na dizanju kvalitete ove važne infrastrukture u općini.

„Također mi je drago da veliki projekt aglomeracije nosi sa sobom novu kvalitetu života, ne samo velike investicije. Mi smo kao Vlada učinili maksimalne napore da decentralizaciju osjetite svi na terenu i drago mi je da je Virovitičko-podravska županija kada se zbroje proračuni i županije i gradova i općina u mandatu naše Vlade od 2017. pa do 2019. godine povećala izvorne prihode za 90 posto. To znači da ste vi sada svi postali bitno snažniji akteri i da možete rješavati brojna pitanja i projekte koje možda prije ove reforme niste imali prigodu,“ istaknuo je premijer Plenković.

„U vašoj županiji od ukupno ugovorenih projekata vrijednih 1,9 milijardi kuna, u mandatu naše Vlade ugovoreno je 1,7 milijardi kuna. Za očuvanje radnih mjesta u vrijeme koronavirusa Vlada je isplatila 42 milijuna kuna za 6.350 radnika. To su samo mali konkretni primjeri, kako smo nastojali da se aktivnosti Vlade prenesu, preliju, vide, čuju, da se za njih zna na lokalnoj razini. Siguran sam da smo u tome u određenoj mjeri uspjeli, a u budućnosti ovakvu vrstu sinergije i partnerstva koju imamo danas, koju smo ostvarili u zadnjih nekoliko godina moramo nastaviti za dobrobit ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske,“ dodao je premijer Andrej Plenković.

Svečanoj sjednici, uz vijećnike, Općinsku upravu, župana Igora Androvića i predstavnike Županijske skupštine, predsjednika Vlade RH i ministricu Vesnu Bedeković, nazočili su državni tajnici Margareta Mađerić, Marija Pletikosa i Ivica Bošnjak, saborski zastupnik Josip Đakić, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, načelnici županijskih općina, općina prijatelja, predstavnici civilnog društva, gospodarstvenici i ostali uglednici.

Uz nezaobilaznu Tvoju zemlju Drage Britvića na svečanoj su sjednici izvođena djela dr. Marijana Jergovića, in memoriam na 10-godišnjicu smrti našeg, pitomačkog liječnika i skladatelja, pokretača Glazbenog festivala Pjesme Podravine i Podravlja, a uzvanici su se mogli prisjetiti i Festivala dječjeg amaterskog filma – FEDAF, koji je, pod vodstvom profesora Mirka Lauša, od 1960-ih do 1980-ih Pitomaču je pretvarao u središte filmske umjetnosti okupljajući uz najmlađe sudionike i najvažnija imena filmske produkcije, likovne umjetnosti i književnosti.

Fotografije: Ivan Bedeković

Podijeli...
Back to top
Skip to content