Uslijed povoljne epidemiološke situacije održat će se dio programa Vidova 2020.

Zbog situacije sa širenjem bolesti uzrokovane virusom Covid-19 i preventivnih mjera Stožera civilne zaštite RH organizacija Vidova 2020. bila je prisiljena otkazati većinu tradicionalnih događanja. Zahvaljujući trenutnoj, povoljnoj epidemiološkoj situaciji odlučeno je organizirati dio planiranog programa.

U ponedjeljak, 1. lipnja, u prostorijama Općine Pitomača održan je sastanak organizacionog odbora za proslavu Vidova 2020. Rajko Stilinović, ispred udruge Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, izvijestio je Icv.hr o zaključcima sastanka. Dani općine Pitomača – Vidovo 2020. održat će se od 11. do 15. lipnja.

– Sukladno mjerama vezanim uz koronavirus, Dani općine su koncipirani tako da se u cijelosti poštuju važeći naputci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno Stožera civilne zaštite. Tako je odlučeno je da će se prvog dana proslave, u četvrtak 11. lipnja, kada se slavi i blagdan Tijelova, u župnoj crkvi svetog Vida u Pitomači održati koncert najznačajnijeg hrvatskog ansambla specijaliziranog za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe, Hrvatskog baroknog ansambla iz Zagreba.

– Petak, 12. lipnja, je protokolarni dan. Dan je planiran za svečano potpisivanje ugovora o financiranju projekata na području općine, a nakon toga i svečanu sjednica Općinskog vijeća, na koju je najavljen dolazak visokih uzvanika na čelu s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem.

– U subotu, 13. lipnja, održat će se tradicionalna biciklijada, ove godine u nešto skromnijem obimu nego inače što se tiče relacije, odnosno puteva i staza kojima se vozi, a poslijepodne će na Trgu u Pitomači u sklopu tradicionalne manifestacije „Kaj, ča i što“ mnogobrojne udruge predstaviti svoj rad. Tom prigodom će se održati i tradicionalna izložba vina, natjecanje u kuhanju gulaša i paprikaša, a tri pobratimljene općine, Polače iz čakavskog, Bilje iz štokavskog te Pitomača iz kajkavskog govornog područja će imati svoj posebni program na kojemu će nastupiti dalmatinska klapa Kampanel, te ansambli Svirci moji i Podravski mužikaši iz Pitomače.

– Dan poslije, u nedjelju 14. lipnja, održati će se koncert filmske glazbe, s obzirom da je Kino klub Slavica iz Pitomače bio jedan od prvih klubova takve vrste u Hrvatskoj koji je prije 50 godina osnovao Festival dječjeg amaterskog filma „Fedaf“ Pitomača. U tu čast na vanjskoj pozornici nastupiti će Film music orkestar iz Zagreba.

– Zadnji dan proslave, 15. lipnja, održati će se liturgijska slavlja u župi svetog Vida.

– Masovne manifestacije, poput sportskih i samog glazbenog festivala „Pjesme Podravine i Podravlja“ ove godine neće biti – rekao je Rajko Stilinović za Icv.hr