Dugina likovna kolonija na Križnici

U nedjelju, 26. srpnja, likovna udruga Duga iz Pitomače organizirala je likovnu koloniju na Križnici, okružena vodama Stare Drave i nove.

Članove udruge na svom imanju ugostila je Lojzka Rukavina, predsjednica kluba. Nakon doručka, dvadesetak sudionika zauzelo je svoje pozicije, neki u dvorištu, neki pod nadstrešnicom, a neki su se smjestili uz rukavac Stare Drave i poput slavnog Claudea Moneta slikali lopoče.

Slikanje je potrajalo do dva popodne, na koloniju se odazvao dio članstva a tema je bila slobodna. Odlučili su se družiti sami unutar kluba, zbog situacije, nakon dosta godina opet na Križnici. Priroda je ovdje fantastična, poručuju organizatori. Slike ostaju u fundusu kluba i Općine. Pitomača još nema stalnu galeriju ali polako, ističu iz kluba.

U koloniji su sudjelovali i vrsni slikari, Stjepan Ivanec, Božidar Puškaš, Ivan Lovreković i drugi. Uz slikanje, sudionici su pronašli vremena i za malo temeljitiji obilazak Križnice, razgledavali su biljni i životinjski svijet, vidjeli srne i jastrebove, obišli informativno-edukativne staze, posjetili vidikovac kod Crnog jarka. Stjepan Ivanec rekao je kolonistima da su američki stručnjaci davno, prilikom posjeta Križnici izjavili da je Crni jarek jedinstveno mrjestilište soma u svijetu.

Za kraj godine u klubu najavljuju tradicionalnu izložbu slika, najvjerojatnije u Kući Petra Preradovića, a prije toga planiraju i organizaciju samostalne izložbe slika Želimira Kukavice, također u Grabrovnici.

Izvjestiteljica: Barica Mihoković

[g-gallery gid=”14940″]