Sunčevom energijom do zelenijeg dječjeg vrtića

fotopaneli vrtić 3

Na zgradi dječjeg vrtića u Pitomači postavljen je sustav fotonaponskih pretvarača – modula za proizvodnju energije za vlastite potrebe.

Sustav obnovljivih izvora energije montiran je u sklopu projekta „Za zeleniji vrtić“ vrijednosti 231.250 kuna. Postavljena je sunčana elektrana s 25 panela jačine 290 vata što osigurava proizvodnju električne energije od 7,25 kW. Ukupna površina krova koju zahvaćaju paneli iznosi 50 kvadratnih metara.

Putem javnog poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama, za koji je prijavu izradila tvrtka Draft, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je projekt u iznosu od 87.500 kuna.

Dječji vrtić Potočnica ima status eko-vrtića te posjeduje certifikat i zelenu zastavu, uvođenjem sustava proizvodnje vlastite energije kroz obnovljive izvore energije u vrtiću se okreću zelenoj transformaciji poslovanja.

„Ovo je veliki doprinos za Dječji vrtić Potočnica čime će se novo postavljenim sustavom fotonaponskih pretvarača doprinijeti energetskoj učinkovitosti, uštedi potrošnje električne energije pa tako i smanjenju štetnog utjecaja na okoliš. Želio bih se zahvaliti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji nam je sufinanciranjem projekta omogućio da vrtić postavi sustav koji će doprinijeti boljem poslovanju te podići svijest kod djece i građana o učinkovitim, štedljivim i ekološki prihvatljivijim načinima proizvodnje energije,“ rekao je načelnik Željko Grgačić.

Na zgradi vrtića prije više od godine dana izvršeni su radovi energetske obnove, vrijedni 870 tisuća kuna.

Fotografije: Ivan Bedeković

[g-gallery gid=”14924″]