Dani otvorenih vrata u Kući Petra Preradovića

otvorena vrata preradović 1

U predvečerje subote, 22. kolovoza, u Kući Petra Preradovića održani su Dani otvoreni vrata gdje su u sklopu međunarodne radionice „Kreativne zajednice u Podravini“ predstavljeni primjeri dobre prakse u valorizaciji ruralne baštine.

Volonteri međunarodne radionice prezentirali su primjere valorizacije ruralne baštine iz svojih zemalja: Hrvatske, Meksika, Sjedinjenih Američkih Država i Turske.

Lea Biličić održala je predavanje o umjetnosti u zajednici i redefiniranju baštine Grupe Zemlja, umjetničkog udruženja koje je djelovalo u međuratnom razdoblju.

Maria Teresa Salazar Rivera iz Meksika govorila je o industrijskoj baštini ruralne zajednice San Agustin Etla, iz meksičke savezne države Oaxaca, a Jennifer Wenzler o valorizaciji baštine zajednice iz Sabbathday Lake Shaker Villagea, posljednjeg aktivnog šejkerskog naselja u SAD-u.

Predavanje o suhozidima u Hrvatskoj održala je Dora Hornik a Gizem Demirkiran je govorila o Tahtakuslaru, selu Turaka Uza blizu Edremita na obali Egejskog mora.

Za sve posjetitelje članice Udruge žena Guščarice Grabrovnica pekle su lepinje.

Međunarodna radionica „Kreativne zajednice u Podravini“ provodi se od 19. do 29. kolovoza 2020. godine u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.

Izvor: Kuća Petra Preradovića, Icv.hr, fotografije: Ivan Bedeković

[g-gallery gid=”15023″]