Kreativne zajednice u Podravini, istraživački rad volontera

Radne posjete i istraživački radovi volontera koji sudjeluju u radionici „Kreativne zajednice u Podravini“ nastavili su se u Hlebinama i Podravskim Sesvetama.

U utorak, 25. kolovoza, sudionici radionice posjetili su Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama. Bila je to prilika za upoznavanjem naivne umjetnosti te važnosti Hlebinske škole unutar ovog likovnog pravca, ali i prilika za razgledavanjem Hlebina.

U galeriji su predstavljeni programi koji se ondje provode, izložbeni projekt te autori Hlebinske škole. Prezentiran je način slikanja te su se i same sudionice okušale u slikanju na staklu. U Hlebinama je također posjećena i Galerija Josip Generalić gdje je predstavljena važnost naive u obitelji Generalić kroz povijest.

Srijeda, 26. kolovoza, bila je posvećena istraživanju sesvećkih običaja. Članovi Hrvatskog folklornog društva Sesvećice predstavili su povijest i rad društva, tradicijske narodne nošnje, folklor i tradicionalna glazbala uz gastronomsku baštinu gdje su sudionice radionice uživale u degustaciji glavnih podravskih specijaliteta.

U Podravskim Sesvetama, uz HDF Sesvećice, predstavio se i Športsko-konjički klub Podravske Sesvete sa prikazom starinske i tradicionalne obrade zemlje plugom i konjima te vožnje kočijom.

Međunarodna radionica „Kreativne zajednice u Podravini“ traje od 19. do 29. kolovoza 2020. godine, održava se u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.

Cilj radionice je interpretirati i valorizirati bogatu ruralnu kulturnu baštinu podravskog kraja te pridonijeti umrežavanju kreativne zajednice i relevantnih lokalnih aktera.

Izvor: Kuća Petra Preradovića, fotografije: Darko Begović

Podijeli...
Back to top
Skip to content