Pola godine od otvorenja 32 zaposlenih u pitomačkom inkubatoru

poduzetnički inkubator stanari 19

Sedam mjeseci od otvorenja Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije pitomački odjel broji najviše zaposlenih, usprkos otežanim uvjetima poslovanja vezanim za pandemiju koronavirusa.

U tri poduzetnička inkubatora, otvorena krajem prošle godine, posao je pronašlo šezdesetak djelatnika, poručuju iz Virovitičko-podravske županije. Uz Pitomaču otvoreni su inkubatori u Slatini i Orahovici.

„Od novih zdanja, najviše je zaposlenih u Pitomači. U šest proizvodnih pogona, zaposlena su 32 djelatnika. Osim toga, tu je i petero virtualnih stanara. Usprkos epidemiji koronavirusa, mi smo popunili oko trećinu poduzetničkih kapaciteta u nova tri inkubatora,“ izjavio je Josip Hetrih, zamjenik ravnateljice Mreže inkubatora.

Najstariji, inkubator u Virovitici, otvoren prije sedam godina, već je pokazao koristi ulaganja. On je mnogim tvrtkama bio odskočna daska za daljnje napredovanje, jer su nakon jednogodišnjeg besplatnog stanovanja koje im je plaćala Virovitičko-podravska županija, te širenja proizvodnih kapaciteta, pronalazili nova središta jer im je povećanjem broja zaposlenih trebao i novi poslovni prostor, naglasili su u Županiji.

„Svim stanarima Poduzetničkih inkubatora, produljeno je trajanje ugovora o zakupu poslovnih prostora za dva dodatna mjeseca, a za vrijeme lockdowna [hrv. karantena ili zabrana kretanja] svim poduzetnicima poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, osigurana je stopostotna subvencija zakupa prostora, bez obzira bili oni poduzetnici početnici ili ne. Osim toga, tu su i krediti koje daje Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om od nula posto kamata za kredite od 200 tisuća do 2 milijuna kuna. Poduzetnici imaju i potpore s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i jedino što im treba su poduzetničke ideje,“ rekao je župan Igor Andrović.

Sastavni dio poduzetničkih inkubatora u Orahovici, Slatini i Pitomači su i poduzetničke potporne institucije, LAG Papuk, LAG Marinianis i Draft, koje pružaju usluge korisnicima te sudjeluju u funkcioniranju Mreže inkubatora.

Iz Županije ističu i konstantna suradnja sa županijskim odjelom Hrvatske gospodarske komore Područnom obrtničkom komorom Virovitičko-podravske županije. Cilj je da poduzetnici na jednom mjestu omogućiti sve važne informacije te da korisnici usluga Mreže inkubatora sudjeluju u zajedničkom pristupu rješavanju problemima i potreba poduzetnika.

Izvor: Virovitičko-podravska županija