Prezentacija rezultata radionice Kreativne zajednice u Podravini

kreativne zajednice prezentacija rezultata 3

U petak, 28. kolovoza, u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića održala se završna prezentacija rezultata međunarodne radionice „Kreativne zajednice u Podravini“.

Glavni cilj radionice punog naziva „Valorizacija ruralne baštine: Kreativne zajednice u Podravini“ bio je interpretirati i valorizirati bogatu materijalnu i nematerijalnu ruralnu kulturnu baštinu te umrežiti kreativne zajednice i relevantne lokalne aktere. Radionica se održala od 19. do 29. kolovoza u suradnji Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, Culture Hub Croatia i European Heritage Volunteers.

Centralno središte, Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića povezao je ruralne zajednice u Podravini, polazeći od područja općine Pitomače, općine Podravske Sesvete te sve do grada Đurđevca i Hlebina.

Volonterke, Lea Biličić i Dora Hornik iz Zagreba, Maria Teresa Salazar Rivera iz Meksika, Jennifer Wenzler iz Sjedinjenih Država, Gizem Demirkiran iz Turske i koordinatorice, iz Culture Hub Croatia Marina Batinić, Jasmina Šarić a iz Kuće Petra Preradovića Danijela Rešetar, obilazile su navedena područja te analizirale trenutačnu situaciju, detektirale dobra stanja te probleme s kojima se lokalni akteri suočavaju i na koncu donijele prijedloge za unaprjeđenje čitave regije te valorizaciju ruralne baštine.

Volonterke su predložile glavno rješenje, partnersku web-platformu. Napravile su prototip internetske stranice koja bi okupljala sve zainteresirane udruge i institucije u  Podravini te bi se ona vodila zajednički. „Time bi sve udruge bile okupljene pod jedno okrilje koje ne samo da bi turistima olakšalo snalaženje na ovom području, već bi dodatno povezalo i lokalne zajednice i učvrstilo njihovu suradnju,“ rekla je Lea Biličić.

Cijelo vrijeme trajanja radionice Općina Podravske Sesvete i Hrvatsko folklorno društvo Sesvećice osigurali su smještaj na Turističko-rekreativnom centru Karaula Podravske Sesvete za sve volontere i koordinatore.

Tijekom provedbe međunarodne radionice bilo je mnoštvo sadržaja te uključenih lokalnih aktera.

Prvi dan radionice sudionici su posjetili općinu Podravske Sesvete i Ekološki vrt mira. U Pitomači je organiziran posjet Knjižnici i čitaonici Pitomača gdje je bio predstavljen rad knjižnice te Općine Pitomača.

Prije početka istraživanja kulturne baštine održano je predavanje o povijesti podravske regije, Marinko Barčan iz Općine Pitomača pobliže je sudionicima razjasnio osobitosti Podravine. Slijedio je obilazak Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića pod vodstvom Danijele Rešetar.

Gosti predavači bili su članovi Udruge mladih Podravske Sesvete – SUMA te predstavnici Turističke zajednice područja Središnja Podravine. Udruga mladih Podravske Sesvete predstavila je svoj rad i djelovanje te utjecaj mladih osoba na razvoj lokalne zajednice, a Turistička zajednica područja Središnja Podravina pokazala je na svojem primjeru kako su uspjeli povezati lokalne aktere te pojasnila važnost interpretacije u baštini kod međunarodnog udruženja Interpret Europe.

Nakon uvodnih obilaska te predavanja, volonterke i koordinatorice krenule su sa upoznavanjem podravskog kraja i baštine.

Na području općine Pitomače radilo se na kulturnoj baštini Udruge žena Dinjevac gdje je bio predstavljen folklor, narodni običaji i nošnje te tradicionalna hrana. Poklopilo se da je titula uzorne hrvatske seoske žene 2019. stigla u Dinjevac pa su sudionici imali priliku saznati više o ovom projektu. Udruga Čuvarice kulturne baštine Kladare predstavila je etnološku zbirku Bakina priča i prikazala film „Lan“, sudionice su mogle saznati kako se nekad tkalo.

U Podravskim Sesvetama, na turističko-rekreativnom centru Karaula, HFD Sesvećice su, uz tradicionalnu hranu, predstavile povijest društva, bogatstvo svojih narodnih nošnji, pjesmu i ples te tradicionalna glazbala koja koriste. Uz HFD Sesvećice sudjelovali su i članovi Športskog konjičkog kluba Podravske Sesvete s vožnjom kočije te prikazom tradicionalne obrade zemlje.

U Đurđevcu su sudionice posjetile Gradski muzej Đurđevac gdje je bio predstavljen stalni postav i Legenda o Picokima uz razgled izložbe fotografija Esencija i gledanje kratkih filmova o đurđevačkoj baštini.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama našim volonterkama su predstavljeni programi HINT, KUL Hlebine, Etnofestival, Google Arts&Culture te prezentirano slikanje na staklu Zlatka Kolareka, predsjednika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive, uz zadatak istraživanja važnosti naivnog slikarstva.

U Hlebinama su sudionici posjetili i Galeriju Josipa Generalića gdje je predstavljena umjetnost naive kroz naraštaj obitelji Generalić.

U sklopu radionice dva su događaja bila otvorena za javnost. Prvi, pod nazivom „Dani otvorenih vrata i prezentacija primjera valorizacije ruralne baštine iz zemalja volontera“ dao je priliku sudionicima radionice da prezentiraju primjere valorizacije ruralne baštine iz svojih zemalja. Udruga žena Guščarice iz Grabrovnice za sve posjetitelje pripremala je lepinje.

Drugi javni događaj je bila završna prezentacija rezultata međunarodne radionice. Nažalost, zbog epidemiološke situacije i mjera sprečavanja širenja virusa Covid-19 organizatori nisu bili u mogućnosti uključivati javnost u radionicu u većoj mjeri. Ipak projekt „Valorizacija ruralne baštine: Kreativne zajednice u Podravini“ pokazao se uspješnim u ostvarenju svojih ciljeva.

Iz Kuće Petra Preradovića zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način sudjelovali i podržali realizaciju međunarodne radionice. Najavljuje se nastavak povezivanja i umrežavanja te rad na razvoju kulturne baštine u Podravini.

Posebna zahvala iz organizacije upućena je sponzorima, KTC d.d., Dergez d.o.o. i Kraš d.d. Projekt je podržan od Ministarstva kulture i medija.

Izvor: Kuća Petra Preradovića, fotografije: Darko Begović

[g-gallery gid=”15148″]