Upute HZJZ za vrtiće i škole

OSNOVNA ŠKOLA PITOMAČA

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdali su Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Upute odnose se na rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te ustanova osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Rad u dječjem vrtiću i školi u sadašnjim epidemiološkim uvjetima, uz poštovanje ovih uputa, smatra se jednako sigurnim za djecu, učenike i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće kada nisu na snazi mjere potpunog zatvaranja.

Svaka ustanova, ukoliko ima uvjete za to, dužna je provoditi sve preporuke, ukoliko ne, dužna ih je prilagoditi uvjetima rada u ustanovi.

Važno je da roditelji/skrbnici i djelatnici budu na vrijeme upoznati s ovim uputama. Telefonom ili na drugi primjeren način ustanova obavještava roditelje o sljedećem:

  • da ne dolaze u pratnji djeteta/učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19,
  • da ne dovode dijete/učenika u ustanovu ukoliko: (i) ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), (ii) – ima izrečenu mjeru samoizolacije, (iii) imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19.

Uputama za rad u vrtićima, osnovnim i srednjim školama možete pristupiti ovdje ili na mrežnim stranicama Koronavirus.hr.

Izvor: Koronavirus.hr