Damir Orenda dobitnik Večernjakove poljoprivredne nagrade

Za najbolju mladu nadu u poljoprivredi stručni žiri izbora „OPG – Zlata vrijedan“ Večernjeg lista izabrao je Damira Orendu iz Male Črešnjevice.

Na njegovu se gospodarstvu na otvorenom uzgaja povrće, između ostalog i sjemenska paprika, a u plastenicima voće, točnije trešnje. Nagradu, ček na 10.000 kuna, Damiru je uručila Tanja Hrvojević, menadžerica za asortiman osviještene prehrane u DM-u.

Izbor „OPG – Zlata vrijedan“ pokrenuli su Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede. U njemu svaku županiju predstavlja po jedno uspješno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, dok u kategoriji mlada nada žiri bira između troje mladih poljoprivrednika. Uz Damira Orendu u izboru se natjecao i OPG Miroslava Slavičeka.

Damir Orenda završio je Agronomski fakultet i nositelj je obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva koje se orijentiralo na proizvodnju sjemena paprika Podravke, Slavonke i Pitome, a uzgaja paprike i za onaj fini Podravkin ajvar. Proizvođač je i krumpira, češnjaka i trešanja. Njegovo povrće raste na otvorenom, a voće u plastenicima. A da ne bi sve stalo na sjemenu, voću i povrću i da bi posla bilo doista cijelu godinu, uzgaja i božićna drvca, oko 5000 komada godišnje.

Damir je odrastao u obitelji poljoprivrednika i odlučio je da će i on nastaviti s obiteljskom tradicijom poljoprivredne proizvodnje, preuzevši prije dvije godine gospodarstvo od oca.

Plastenički uzgajaju trešnje. Plastenik je širok oko osam metara, a visok između šest i sedam metara. Zaštitnu foliju prije zime skidaju, na proljeće opet razvlače. Rezidbom formiraju trešnje da budu na visini s koje ih se ručno može brati s tla. Trešnje uglavnom prodaju u Zagrebu, baš kao i krumpir, kojeg oko 30 tona uzgoje na 1,5 hektara i kao proizvođači za njega dobiju od 1,60 do 2,20 kuna po kilogramu. Tu bolju cijenu postižu kada prodaju lokalnim trgovinama u svome kraju. Češnjaka uzgoje oko tri tone, mladi su prodavali po 16 kuna za kilogram, za suhi su dobili četiri kune po kilogramu više. Paprika imaju oko 40 tona, njezina sjemena stotinjak kilograma.

Izvor: Večernji list