Najbolji med u županiji pripada Grabrovčaninu Marijanu Tržiću

Lipov med Marijana Tržića iz Grabrovnice pobjednik je 15. županijskog i 12. međunarodnog ocjenjivanja meda u Virovitičko-podravskoj županiji i dobitnik „Zlatne žlice“.

Marijan Tržić slavio je ispred Branka Vidovića iz Velike Črešnjevice, te Kristijana Martića iz Crikvenice. S ukupno 19 bodova med je oduševio sedmeročlani žiri natjecanja.

Od ukupno 72 ocijenjena uzorka, njih 11 je osvojilo zlato, 42 su bila srebrna, a 19 brončanih. Senzoričko ocjenjivanje je provedeno u organizaciji grupacije pčelarstva Županijske komore Virovitica i Virovitičko-podravske županije, a u suradnji s pčelarskim udrugama s područja županije, u prostorima Udruženja obrtnika Virovitice.

Senzoričko ocjenjivanje je obavilo ocjenjivačko povjerenstvo na čelu s eminentnim sveučilišnim profesorom, Draganom Bubalom s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a u njemu su još bili Lidija Svečnjak i Saša Prđun s Agronomskog fakulteta, Andrea Poslek iz HGK Virovitica, Edita Černi i Ivan Ivanec sa Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok i Ljubica Kravarščan iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Povjerenstvo je ocjenjivalo čistoću, bistrinu, boju, miris i okus meda.

Ocjenjivanje meda provelo se sukladno Pravilniku o kvaliteti meda i drugih pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj i standarda za med Europske unije. Podjela nagrada održat će se naknadno. Popis nagrađenih možete vidjeti ovdje.

Izvor: Virovitičko-podravska županija