U rad puštena električna punionica vozila

Hrvatska elektroprivreda u utorak, 8. rujna, pustila je u trajni rad prvu ELEN punionicu na području općine Pitomača, smještenu na Trgu kralja Tomislava.

Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Općina Pitomača dala pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu.

Na brzoj punionici u Pitomači, snage 50 kW, moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s trajanjem punjena ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Kao i ostale HEP-ove punionice, ELEN punionica u Pitomači podržava punjenje svih dostupnih električnih vozila na tržištu.

U ovom trenutku HEP-ova mreža punionica pokriva sve autoceste i druge važne cestovne pravce u Hrvatskoj, gradska središta i turistička odredišta, uključujući i više otoka, te se prostire na području grada Zagreba i 20 županija, omogućavajući istovremeno punjenje više od 400 električnih automobila, odnosno polovinu svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj. HEP trenutno se provode testiranja svih mogućnosti usluge krajnjem korisniku, pa tako i samih modela naplate koji će uskoro rezultirati komercijalizacijom usluge.

HEP-ovi razvojni planovi na području e-mobilnosti okrenuti su stvaranju optimalne mreže punionica, što ravnomjernije raspoređenih na području cijele Hrvatske, kako bi se u konačnici omogućile međugradske vožnje električnim automobilom. HEP ujedno snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.

Izvor: HEP