Početna konferencija projekta Spektar

spektar konferencija 1

U ponedjeljak, 5. listopada, u poduzetničkom inkubatoru u Kladarama načelnik Željko Grgačić, u suradnji s djelatnicima agencije Draft, izložio je projekt unapređenja socijalne infrastrukture na području općina Pitomača, Kloštar Podravski i Špišić Bukovica.

Projekt vrijedan 8 milijuna kuna provodi Draft u suradnji s Općinama. Cilj mu je promicati socijalnu uključenost i pridonijeti smanjenju nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici poboljšanjem socijalne infrastrukture.

„Riječ je zaista o jednom predivnom projektu, kojeg provodi tvrtka Draft, tvrtka čiji rad daje velike rezultate, kako na području općine Pitomača, tako i na području općina Špišić Bukovica i Kloštar Podravski. Projekt za projektom ide, a evo sada je došla na red i naša stara pučka škola koja će biti obnovljena i stavljena u funkciju,“ rekao je načelnik Grgačić.

Projekt „Spektar“ prvenstveno ima zadaću osigurati sve potrebne infrastrukturne uvjete za pružanje socijalnih usluga u zajednici, ali i stvaranju uspješnih modaliteta podrške deinstitucionalizaciji. Aktivnosti uključuju rekonstrukciju stare zgrade srednje škole u Pitomači te njeno opremanje suvremenom pedagoško-didaktičkom opremom kojom će se korisnicima s područja triju općina osigurati potrebne usluge.

Provedbom projekta omogućiti će se pružanje psihosocijalne podrške osobama srednje i starije dobi, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te žrtvama nasilja, korisnicima usluga rane intervencije djece, a osigurati će se i pružanje psihosocijalne podrške djeci i osobama u dobi od 7 do 21 godinu.

Kroz pružanje socijalnih usluga za djecu, mlade te starije osobe, paralelnim edukacijsko-informativnim aktivnostima za članove njihovih obitelji uključivati će ih se u metodološki proces kako bi se cjelokupnim pristupom doprinijelo razvoju i napretku korisnika.

„Svi zajedno smo u toj početnoj fazi inicijalne pripreme projektnog prijedloga uvidjeli nedostatak socijalnih usluga na području triju općina i samim time se nekako iskristalizirala ideja da pristupimo realizaciji projektnog prijedloga. Tvrtka Draft već je pružatelj socijalnih usluga pomoći u kući, a ovim projektom zapravo ćemo dopuniti našu uslugu onom jedinom koja nam nedostaje, a to je prehrana,“ rekao je Davor Deskar, direktor Drafta.

Pitomača će postati centralno mjesto pružanja socijalnih usluga u zajednici koje se dosad nisu frekventno pružale, odnosno nisu bile dostupne svim korisnicima. Uz razvoj novih oblika socijalnih usluga, aktivnostima će biti obuhvaćene i unaprjeđene usluge pomoći u kuće, koje provodi od 2017. godine.

Izvor: Icv.hr, fotografije: Ivan Bedeković

[g-gallery gid=”15528″]