Pitomački Master sommelier u nepune dvije godine obrazovao nešto više od 40 polaznika
U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači i ovih je dana radno. Naime, navedena škola nositelj je projekta Master Sommelier u kojem, zajedno sa svojim partnerima Srednjom školom Stjepan Ivšić iz Orahovice, hotelom Kurija Janković te tvrtkom Terra slavonica d.o.o. iz Virovitice, osposobljava nezaposlene kandidate do 25 godine života za zanimanje specijalist sommelier.
Riječ je o projektu čija vrijednost iznosi 1.888.585,25 kuna i koji se u potpunosti financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga ”Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva”, a posrednička tijela na projektu su Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje.
– Cilj projekta koji je započeo prije nepune dvije godine bilo je osposobljavanje socijalno ugroženih skupina. U našem slučaju to su mladi ljudi do 25. godine koji su nezaposleni kako bi ih se kroz osposobljavanje odnosno nakon njega bolje pripremilo za tržište rada i kako bi se oni sami nakon njega mogli uključiti u hrvatsku turističku ponudu kao gotovi djelatnici. Osposobljavanje se provodi u trajanju od 150 sati, a čak polovina toga bit će praktična nastava kojoj smo posvetili puno pažnje – izjavio je ravnatelj škole Josip Ivoš.
Program je do sada obrazovao nešto više od 40 polaznika koji teorijski dio nastave pohađaju u školama u Pitomači i Orahovici, dok se praktični dio nastave održava u hotelu Kurija Janković.
– Važno je naglasiti da su polaznicima koji pohađaju ovo osposobljavanje osigurani svi potrebni materijali za rad tako da oni ne snose nikakve dodatne troškove. Zbog cijele situacije s pandemijom podijeljeni su u nekoliko grupa i napravljen je raspored kako bi se mogle ispoštovati sve epidemiološke mjere koje su od nas zatražene. Brojni polaznici koji su nam se prijavili na kraju su nažalost morali odustati što zbog straha, što zbog nemogućnosti dolaska na same edukacije, ali evo, na kraju smo zadovoljni i broj polaznika je zapravo vrlo lijep – dodao je ravnatelj Ivoš.
Što se zapravo uči i što zapravo jest zanimanje specijalist sommelier otkrio nam je jedan od predavača na ovom projektu, inače prvostupnik ekonomije smjera gastronomije i restoraterstva, Davor Skender.
– Naše polaznike učimo o samom procesu proizvodnje vina, od bijelih, rose vina, pjenušaca, pa sve do nekih specijalnih vrsta vina. Oni se zapravo ovdje obučavaju tek za prvi korak koji se mora prijeći kako bi postali profesionalni somelieri. Kod vina postoje primarne, sekundarne i tercijarne arome i mirisi. Možemo isto tako primijetiti i razne varijacije, je li ono zrelo ili zeleno, uspoređuju se razni okusi, tu je i praktični dio o tome kako se vina otvaraju, kako se poslužuju,… Sve je to jedna jako dobra cjelina koja im pomaže u daljnjem napredovanju – rekao je Davor.
Zadovoljstvo ovim programom izrazili su polaznici. Jedna od njih je i Marija Pokupić.
– Inače sam po struci farmaceut, ali otac ima vinograd od mog rođenja tako da sam zapravo cijeli život u vinogradarstvu. Htjela sam povećati svoje znanje i odlučila sam se prijaviti na ovo osposobljavanje kako bi se mogla dalje obrazovati u ovom smjeru i povećati kvalitetu već postojećeg vina kojeg proizvodimo u našem vinogradu kako bi pomogla svome ocu, nadam se da ću u svemu tome i uspjeti – rekla je Marija.
Istog mišljenja je i Leo Vernik iz Virovitice koji je po struci elektrotehničar, ali u svoj životopis uskoro će ubaciti i somelierstvo.
– Za ovaj program zapravo sam saznao preko prijatelja. Dvije godine proveo sam radeći kao kuhar na Hvaru i u Dubrovniku tako da sam u određenoj mjeri i upoznat sa ugostiteljstvom, a znanje o vinima sigurno će pridonijeti tome ukoliko se istim stvarima budem bavio i dalje. Što se tiče svih stvari koje učimo, one nisu niti teške niti naporne, sve ovisi o tome koliko si zainteresiran ili ne, tako da svima koji se žele baviti ovime da se prijave i nauče puno novih stvari kao što smo ih i mi naučili- dodao je Leo.
A prilike će još biti, prema riječima ravnatelja Josipa Ivoša, iz ovog projekta nastale su i brojne suradnje koje će se nastojati proširiti i realizirati u bližoj budućnosti.
– Stvorili smo dobru suradnju sa Turističkom zajednicom Virovitičko – podravske županije, tako da se nadam da će se i nakon završetka ovog EU projekta nastaviti s osposobljavanjima mladih ljudi i onih koji su uključeni u ugostiteljsku i turističku ponudu naše županije kroz ovaj program koji će ostati trajno u školi- zaključio je.
(www.icv.hr, mra)