OPG Ivana Makvića iz Otrovanca: Oni sve što proizvedu plasiraju na tržište proizvodeći 350 tona vrhunske paprike, upoznajte čovjeka koji je 3. u RH po proizvodnji ovog povrća

opg makvić

– Da možemo proizvesti još, sve bi plasirali – kazuje nam mladi Ivan Makvić iz Otrovanca koji godišnje proizvede 350 tona paprike.

Njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koje je u ponedjeljak obišao virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, kao i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, te direktorica Poduzetničkog inkubatora VPŽ Neda Martić, je 3. u RH po proizvodnji paprike. A paprika mu je vrhunska, najveće moguće kvalitete, jer Ivan kaže.

– Nama je sjeme vrhunsko, uzgoj nam je vrhunski, nama i zaštita i gnojivo moraju biti vrhunski, pa nam i flanci moraju biti vrhunski. Na kraju proizvodnog procesa nam i paprika mora biti – vrhunska. Kod nas ljudi, kad dolaze kupiti ono što proizvedemo, oni znaju što kupuju. A kupuju najbolje.

A puno je tu rada. Kaže kako svake godine startaju 15. siječnja i „ne gase se“ do Badnjaka. Ove godine, ne gase niti peć u kojoj vatra gori više od dva mjeseca. Naime, svaka tri sata potrebno je naložiti peć drvima, koja grije plastenike, jer ako želite vrhunsku robu, ne smije biti hladno. A ove godine, hladnoće je „i previše“.

– Obično grijemo dva mjeseca jer potrebno je vrijeme da bi se od sjemena napravila dobra sadnica. Ove godine bit će 75 grijanih dana. Potrošimo oko 50 metara drva i svaka tri sata treba naložiti, svejedno je dan ili noć, plastenike treba grijati – kazuje Ivan, dok mu se lagano „naziru podočnjaci“…

Kaže kako paprika voli toplinu i nada se da će zagrijati sunce. Proizvode i baburu i rogu. Vrhunsku baburu „Made in Makvić“ možete pronaći u KTC-u ili NTL-u, ali uglavnom ju otkupljuju otkupljivači iz Virovitičko-podravske županije, preko kojih završava na tržištu. Roga pak, uglavnom završava u Podravci. Imaju i kukuruz šećerac, nešto jagoda, a bave se i ratarstvom. Ukupno obrađuju oko 40 hektara zemlje.

Trenutno, jer je zemlja hladna, odgađaju sadnju. Kažu kako je ovo „čudna godina“. Inače, do prije 6 godina su se bavili sadnjom duhana, od kojeg su odustali. Uz Ivana i njegovu suprugu, „kralježnica“ OPG-a su njegov otac i majka. U sezoni pak imaju 12-ak sezonskih radnika. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Fotogalerija